Cu toții ne trezim într-un moment în care simțim că nu mai avem energie, chiar dacă dormim suficient sau bem câte cinci cafele pe zi.  Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu vine cu recomandări de alimente care vor rezolva această problemă.

Lipsa de energie- o problemă „de iarnă”?

Energia este forța care mișcă munți. Fără ea, orice lucru va părea o adevărată provocare, pasivitatea și lipsa de inițiativă vor fi la ordinea zilei, iar lumea va căpăta  nuanțe de gri.

Pentru a elimina aceste stări, care indică la insuficiența energiei în corp, nu este necesar să alergi după energizante sau să apelezi la cafea de nenumărate ori pe zi. Abuzând de acestea două, riști chiar o agravare a situației.

Organismul nostru deja își are propriile mecanisme de generare a energiei, iar sarcina noastră este să îl ajutăm în aceste procese. Iar în ajutor ne vin mineralele, pe care le putem prelua cu ușurință din produsele alimentare.

Pentru a obține mai multă energie pentru procesele mentale ne pot fi de ajutor mineralele:

  • Magneziul
  • Zincul
  • Cuprul
  • Manganul
  • Iodul
  • Seleniul

Pentru mai multă energie în activitățile fizice putem apela la:

  • Fier, care va fi absorbit mai ușor cu vitamina C
  • Calciu
  • Crom

Produsele alimentare din care putem prelua cu ușurință doza zilnică recomandată de minerale pentru performanța intelectuală sunt:

  • Ciocolata neagră veritabilă, cu minim 85 % cacao: bogată în magneziu și zinc
  • Nuci grecești, caju, migdale, Macadamia, pecane, dar și arahide: cu doza lor de magneziu, mangan, cupru, dar și acizii grași omega 3
  • Cartofii dulci: sursa excelentă de mangan, dar și de fibre alimentare, care au capacitatea de a mări nivelul de energie din corp
  • Stridiile, creveții, crabii și alte produse de mare: care ne vor aduce doza necesară de zinc, iod și cupru. Efect triplu pentru creierul în funcțiune.

Dacă în timpul zilei avem nevoie de mai multă energie pentru activități fizice, putem cu ușurință apela la alimente, precum:

  • Bananele: bogate în fibre alimentare ușor digerabile, kaliu, dar și o doză de vitamina C, sunt frecvent utilizate de atleți pe post de gustare înainte de antrenamente
  • Ficatul sau carnea roșie: cele care vor asigura un nivel corespunzător de fier în organism pentru a asigura oxigenul necesar tuturor mușchilor din corp. Nu uita să le asortezi cu produsele bogate în vitamina C precum citricele, ardeiul gras sau pătrunjel – pentru mărirea absorbției acestora.
  • Iaurtul și cașcavalul: cele mai concentrate surse de calciu, necesar pentru contracția mușchilor. Vitaminele grupei B, dar și digestibilitatea ușoară poziționează aceste alimente în topul celor mai utilizate gustări înainte de activitățile fizice

Pentru efect maximal, combină aceste alimente, făcând din ele cei mai buni prieteni.

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: „Evenimente, emoții și… kilograme în plus!”. Medicul nutriţionist Maria-Victoria Racu ne spune cum să revenim în formă după sărbători în 4 paşi simpli