În zilele și mai ales serile reci de iarnă, nimic nu se compară cu acel moment în care te așezi comod în fotoliul preferat, te învelești cu o păturică moale și pufoasă, și savurezi un ceai aromat cu fructe uscate sau cu desertul preferat. Astăzi, de Ziua Internațională a Ceaiului, te invit să descoperi puțină istorie a acestei băuturi fierbinți și câteva branduri de ceai autohton.

Ceaiul este în topul celor mai populare băuturi din lume

În părțile noastre, am cunoscut mai întâi ceaiul și doar apoi am gustat din cafea. Îmi amintesc cu o deosebită plăcere cum în diminețile de iarnă, înainte de a pleca la școală, tata ne ungea pâinea cu unt și dulceață de prune sau mere și ne pregătea, mie și surorii, câte o ceașcă de ceai fierbinte, pe care îl făcea din crenguțe de cireș, zmeură sau măceșe, pe care le strângea chiar el, toamna. Ca ceaiul să fie mai aromat, arunca câteva frunze de mentă în el, iar ca să fie mai „sănătos”, adică cremos, punea câte o bucățică de unt direct în ceai, care se transforma în „solzi” strălucitori ce pluteau frumos deasupra băuturii aburinde. Bunica ne turna ceai de romaniță, iar mama ceai din flori de tei. Pentru familia noastră ceaiul era mai mult decât o băutură aromată, era „bună dimineața”, era tratamentul pentru orice boală și ne aduna grămadă la spus povești…

Știați că ceaiul își are originile în China?

A fost folosit îndeosebi în scopuri medicinale până în secolul al XVII-lea, când ceaiul a ajuns în Regatul Unit și apoi în restul Europei. Principalele tipuri de ceai includ negru, verde, alb, pe bază de plante (gălbenele, melisă, busuioc, cimbrișor, flori de tei, de soc, etc.), oolong și pu’erh. Această sărbătoare este marcată începând cu anul 2005, în 2019 Organizația Națiunilor Unite a introdus o nouă Zi Internațională a Ceaiului, pe 21 mai. Noi, desigur, putem sărbători ambele date, pentru că ne place ceaiul, iar o ceașcă e aproape mereu puțin!

Legenda spune că ceaiul a fost descoperit pentru prima dată în urmă cu peste 4000 de ani în China de către împăratul Shen Nung. Într-una dintre vizitele sale într-o regiune îndepărtată, frunzele unui copac au căzut în oala cu apă clocotită pe care slujitorii săi o puseseră la foc. Aroma răcoritoare l-a invitat pe Împărat să guste din băutură și așa s-a născut prima ceașcă de ceai.

În secolul al XVI-lea, ceaiul și-a făcut drum în întreaga lume către Europa cu ajutorul comercianților olandezi, devenit o marfă comercializată pe scară largă datorită înființării Companiei Indiilor de Est în Anglia. Restul, după cum se spune, este istorie.

În afară de gust și beneficii contribuțiile ceaiului la cultura și la dezvoltarea socioeconomică sunt la fel de importante. Cultivat în peste 35 de țări, acesta asigură un mijloc de trai pentru peste 13 milioane de oameni, China fiind cel mai mare producător de ceai din lume.

În anul 350 e.n., pentru prima oară apare denumirea de ceai într-un dicționar chinez, fiind numit „Erh Ya”. în 1211 budistul japonez Eisai scrie prima carte japoneză despre ceai, intitulată Kitcha-Yojoki sau „Promovarea ceaiului și a sănătății”. În 1876 Thomas Lipton și-a deschis primul magazin de ceai în Glasgow.

Odată cu secolul al V-lea, în timpul Dinastiei Tang, obiceiul de a bea ceai a devenit o convenție socială pe întreg teritoriul Chinei. Chinezii beau ceaiul „din a doua tură”, ceea ce înseamnă că, atunci când prepară infuzia toarnă apa fiartă peste frunzele de ceai și aproape imediat această apă e scursă și aruncată – procesul permite frunzelor să se curețe, iar aromei și gustului să se „deschidă”. Acum e momentul să se toarne din nou apă fierbinte, iar după un minut, acesta este servit oaspeților. Apropo, cantitatea de ceai servită este foarte mică.

Știm că englezii beau ceai cu sau fără zahăr, uneori cu puțin lapte, iar în unele state africane, precum Sudanul, ceaiul se prepară pe bază lapte – nu apă. Noi, moldovenii, deși adorăm să descoperim gusturi noi, rămânem fideli ceaiului preparat din plante locale. Din fericire, părinții și bunicii au grijă să adune plantele pentru ceai începând cu primăvara și încheind cu toamna târzie.

O alternativă delicioasă sunt ceaiurile made in Moldova, a căror producători au grijă să aducă în casele noastre aromele cunoscute încă în copilărie.

Iată câțiva producători autohtoni de ceai.

Am gustat din fiecare și sunt aromate, gustoase, la fel ca atunci când eram copii, veseli și fără griji.

BioCămara – ne aduce ceai de la Mănăstirea de Zăbriceni. Avem așa gusturi precum ceaiul de isop, mentă, salvie, gălbenele, mușețel sau mix de plante precum Busuioc moldovenesc.

ApiTapi – gospodărie din Cantemir ce se axează pe obținerea mierii, dar care ne propune și ceaiuri naturale din flori de salcâm, măceș sau tei.

Aroma Pădurilor – ne propune amestecuri de plante precum păducel, măceșe, coada calului, sovârf, sunătoare, etc.

Doctor Farm – ne propune atât ceaiuri de Coada-șoricelului, echinacee, mătase de porumb sau dentiță, cât și amestecuri de plante.

Dacă îți place să savurezi ceaiul cu un dulce, atunci descoperă printr-un click deserturile preparate de noi la #probaculinara:

  1. Soacra va dori rețeta! Foietaj cu rondele de măr și scorțișoară, desert sofisticat cu minim efort! (Video)
  2. Clătite englezești. Pufoase și moi, sunt perfecte pentru micul dejun și prânz (Video)
  3. Lava cake cu inima din unt de arahide. Desertul-surpriză perfect de savurat în doi! (Video)
  4. Brioșe fără coacere din fructe uscate și fulgi de cocos. Un desert rapid și arătos care va decora masa de sărbătoare (Video)
  5. Desert franțuzesc: Gateau au chocolat sau tartă din ciocolată cu fructe și nuci. Răsfăț cu fiecare bucată savurată (Video)
  6. Tiramisu – desert fără coacere, rapid, ușor de făcut și gustos. Energie și savoare garantată! (Video)
  7. Galetă cu fructe VS galetă cu brânză și spanac. „Este cea mai ușoară tartă pe care am preparat-o!” (Video)