Dacă unul din soți intră în căsătorie cu un bun cumpărat de el sau primit cadou, iar în timpul căsătoriei i se aduc modificări substanțiale prin care se ridică valoarea acestuia, atunci în caz de divorț sunt șanse mari să fie considerat un bun comun și se împarte la doi. Astfel apare excepția de la regula că „bunurile obținute înainte de înregistrarea căsătoriei rămân bunurile fiecărui soț în parte”. 

„Un lucru pe care trebuie să îl țină minte toată lumea este că bunurile pe care le-am obținut înainte de înregistrarea căsătoriei rămân bunurile noastre individuale ( casa, automobilele, aurul, contul din bancă, diamantele, etc.) În timpul căsătoriei, tot ce am obținut, să fi cumpărat un apartament nou, un automobil, se partajează 50 la 50, deci fiecare soț iese cu o  jumătate. Dacă intrăm cu un apartament în căsătorie dar aducem îmbunătățiri semnificative acestui apartament, o reparație capitală de exemplu, se investesc încă un 5-7000 euro, sunt șanse mari ca la desfacerea căsătoriei să fie considerat un bun comun, pentru că în timpul căsătoriei a suferit modificări, s-au investit din sursele ambilor soți în ridicarea valorii acestui apartament, de aceea poate fi supus la partajarea 50 la 50. Se referă și la afaceri, întreprinderi individuale”, explică avocata Doina Ioana Străisteanu.

În timpul căsătoriei, dacă unuia din soți i se face o donație sau el prin moștenire capătă unele bunuri, ale căror valoare nu a fost modificată prin investiții suplimentare rămâne a fi proprietatea acelui soț.

„De exemplu intră femeia în căsătorie cu un apartament, soțul primește o donație sau un apartament, la desfacerea căsătoriei fiecare rămâne cu bunul său, dacă nu investesc din surse comune financiare pentru modificarea valorii. Odată ce persoana este căsătorită trebuie să cunoască că vânzarea unui imobil (apartament, casă, nu poate fi vândut fără acordul celuilalt soț). E ca o protecție împotriva escrocheriilor. Nu se referă regula la bunurile mobile ( moticiclete, automobile, aurul, banii din cont).”

Vezi și: Ești la un pas de măritiș? Te felicităm și îți spunem ce se întâmplă dacă îți schimbi numele de familie

 Încheierea căsătoriei durează câteva minute, divorțul însă poate să doară și să dureze mult. Află care e procedura

Cea mai neobișnuită clauză dintr-un contract matrimonial încheiat în Moldova – soțul a cerut 4 copii