Contractul matrimonial, în Republica Moldova, nu este obligatoriu. Pentru a fi valabil se cere autentificarea lui notarială. Acesta trebuie să fie scris în termeni juridici, corect, fără clauze abuzive și să fie autentificat notarial, altfel poate fi lovit de nulitate. De cele mai multe ori se încheie pentru a reglementa regimul juridic al bunurilor. 

În lipsa unui contract matrimonial, proprietățile dobândite în timpul căsătoriei se împart egal. Pe lângă faptul că soții pot decide o altă ordine a lucrurilor prin contract, ei mai pot include clauze care se referă la infidelitate spre exemplu. Respectiv, soțul vinovat de infidelitate poate fi obligat la plata prejudiciului moral sau cedarea unor proprietăți.

„Un soț a dorit să reglementeze numărul de copii pe care să îi aibă, și anume 4 copii, iar soția nu putea să refuze. Au mers la notar și au perfectat. Eu consider această clauză abuzivă. O altă clauză neobișnuită a fost reglementarea cheltuielilor maxime pentru întreținerea casei, servicii comunale, hrană și distracția femeii. Pe lună el era de acord să achite 3000 lei pentru servicii comunale, iar tot ce depășește această sumă să fie redus. De exemplu să se consume mai puțină lumină, apă. Suma reglementată pentru întreținerea copiilor și distracții era 4500 lei, iar pentru necesitățile femeii a prevăzut 5000 lei. O altă reglementare, după mine bună, rezonabilă, a fost pensia alimentară în caz de divorț. Indiferent de numărul copiilor, aceștia rămân cu mama și primesc pensie alimentară, au convenit cei doi. Mai mult, femeia și copiii ar rămâne în casa care va fi numită cămin familial”, ne-a povestit avocata Doina Ioana Străisteanu.

Vezi și: Ești la un pas de măritiș? Te felicităm și îți spunem ce se întâmplă dacă îți schimbi numele de familie