Un singur lucru afectează schimbarea numelui de familie: actele de călătorie.

Femeia care își schimbă numele de familie la căsătorie va trebui să își perfecteze un nou pașaport. În rest, adică actele de studii și proprietățile nu sunt afectate deloc. Va trebui doar să prezinte, la cerere, certificatul de căsătorie.

„Actele de studii, toate rămân valabile. Doar că persoana la un moment dat va trebui să facă public că e căsătorită prin anexarea certificatului de căsătorie. Nu afectează dreptul de proprietate. La cadastru, chiar dacă sunt trecute anumite bunuri imobile după „numele de fată” cum se zice, oricum este valabil ,pentru că arată certificatul de căsătorie. La dorință, poate depune o cerere la cadastru să solicite schimbarea datelor din registrul bunelor imobile”, a explicat Doina Ioana Străisteanu pentru Ea.md.

Copilul poate avea nume de familie dublu, adică al tatălui și al mamei. Atunci când călătorește cu el doar unul din părinți, legea Republicii Moldova nu cere prezentarea acordului autentificat notarial al celuilalt părinte.

„Nu prezintă decât certificatul de naștere. Oricare dintre părinți poate ieși de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a prezenta acordul autentificat notarial al celuilalt. Acordul celuilalt este obligatoriu atunci când unul din părinți vrea să treacă cu locul permanent de trai într-o altă țară. Să ținem cont că e o regulă a Republicii Moldova. Când decidem să călătorim într-o altă țară, trebuie să luăm în calcul legile în vigoare pe teritoriul statului respectiv”, mai spune avocata.