În fiecare zi copilul tău se confruntă cu o groază de provocări. Teme, relaționarea cu semenii și cu profesorii, ritmul informațional accelerat, cu care trebuie să țină pasul, zilele – care devin din ce în ce mai scurte, iar necesitățile organismului – mai mari. Nutriționista Maria-Victoria Racu, vorbește pentru EA.md, despre necesitățile unui creier în dezvoltare. 

Primul și cel mai solicitant organ în această învălmășeală de evenimente este desigur  creierul. Energie, elemente nutritive și odihnă- iată investițiile obligatorii pentru acesta. Cu ajutorul lor provocările vor fi soluționate într-un mod mult mai eficient.

La capitolul elementelor nutritive, îți recomandăm să investești în creierul în dezvoltare al copilului tău:

  1. Acizii grași Omega 3. Creierul copilului tău este alcătuit în proporție de 60 % din grăsimi, iar jumătate din aceștia sunt anume Omega 3. Astfel, creierul utilizează acest tip de grăsimi pentru construcția celulelor nervoase. Iar aportul acestora semnifică o mai bună învățare și memorizare.

Cele mai bogate surse sunt: 

pește– îndeosebi în macrou, somon, hering, sardine

semințele de in și de chia, nucile autohtone

  1. Iodul. Element mineral absolut indispensabil creierului în creștere al copilului tău. Iar insuficiența acesuia în alimentația copilului se poate solda cu încetinirea proceselor de creștere, dar și dezvoltare. A întregului organism.

Pentru că Republica Moldova suferă de insuficiența iodului în sol, este necesară suplimentarea acestuia din produsele alimentare, precum: sarea iodată, peștele (codul și tonul) și produsele de mare, precum- algele și creveții.

  1. Zincul. Mineral implicat în o mulțime de procese vitale din corp, printre care fortificarea imunității, furnizarea nutrienților pentru corp, creșterea dar și repararea țesuturilor. Inclusiv țesuturile creierului. Iar perioada rece a anului este deja aproape, astfel încât și o imunitate puternică i-ar fi binevenită copilului tău.

Găsești Zincul în produse alimentare, precum: carnea roșie (porc, miel, vită), produsele de mare (creveții, midiile), boboasele (fasolea, lintea și mazărea), semințele de dovleac, nucile– îndeosebi cele caju.

  1. Fierul. Cu funcția de bază- transportarea oxigenului în organele și țesuturile corpului, fierul ocupă un rol important în meniul copilului tău. Un creier oxigenat suficient este un creier, ce va avea rezultate frumoase la școală. Găsești acest mineral în cantități suficiente în: produsele de mare (creveți, midii), spanac, ficat, carne roșie, semințe de dovleac și ciocolata neagră.

Recapitulând: peștele și produsele de mare, nucile-inclusiv cele autohtone, semințele de in și de dovleac, carnea roșie, ficatul, sarea iodată și ciocolata neagră nu ar trebui să lipsească din meniul școlarului tău.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Vezi și: Tu știi despre ce este Octombrie Roz? Ajută o femeie să prevină o tragedie!