Din cauza stresului și panicii induse de situația de urgență în care ne aflăm, dar și a carantinei pe care suntem nevoiți să o respectăm pentru a ne proteja de îmbolnăvire, cei mai mulți dintre noi își găsesc alinarea în mâncare. Din păcate, excesul în alimentație și produsele nesănătoase pot duce la urmări grave pentru organismul nostru, cum ar fi bolile, dar și aspectul fizic, adică adăugarea kilogramelor în plus. Cum să evităm aceste probleme ne spune specialista în alimentație, Maria-Victoria Racu.

Alimentația în carantină – întrerupe cercul vicios

„Mă trezesc dimineața. Hm, ora 10.30 – încă e dimineață. Foame. O cafea și câțiva biscuiți cu ciocolată cumpărați ieri în panică de la magazin – am nevoie de energie, mai iau câțiva. Până la amiază precis nu mai mănânc. Să vedem – ce mai zic rețelele de socializare? 11.30 – iar mi-i foame, ce am oare? Parcă am mâncat biscuiții ăia consistenți. Să iau un pahar cu suc. La amiază nu mai gătesc – am pâine, șuncă și cașcaval tartinabil în frigider. După prânz îmi aduc aminte de dulciurile italiene, pe care le-am ascuns cu grijă într-o cutie la balcon. Ian să vedem. Cum așa – am mâncat patru ciocolate și 3 napolitane. Diferite, ce-i drept, dar silueta…Sunt stresată, cu toată carantina asta… Gata, mă corectez. O să gătesc la cină. Probabil, niște paste?

Iată o variantă de regim alimentar, situat la o extremă, în care inactivitatea fizică, alături de statul în casă contribuie la pierderea disciplinei, inclusiv a celei alimentare. La cealaltă extremă se situează creativitatea culinară, din păcate, de cele mai multe ori – nesănătoasă. Plăcinte cu nucă și miere, checuri cu cacao, copturi presărate din abundență cu pudră de zahăr, blinele moi și pufoase – rețete moștenite de la părinți sau bunici”, explică specialista în nutriție.

„Stresul și panica, timpul urât de afară și dorința de a ne „ascunde” de acest virus nemilos ne impun să găsim alinare în mâncare, punându-ne pe calea unui cerc vicios. Odată ce am pășit pe calea glucidelor simple – zahărul, copturile și făinoasele, combinate cu grăsimi – uleiul de palmier, margarina sau untul (chiar și cel de casă), creierul primește o plăcere imensă de la această combinație, denumită „oleogustus”. În aceste momente se uită stresul, virusul și devenim fericiți.

Și cum rămâne cu sănătatea? Acumularea kilogramelor în plus, nocivitatea grăsimilor „trans” și a zaharurilor simple, riscul bolilor de inimă și a diabetului zaharat, rămân actuale și în carantină”, explică medicul.

STOP. Ieși din cercul vicios:

  1. Mergi la magazin sătulă, dar cel mai important – calmă. Nu-i permite panicii să te copleșească. Fă-ți de acasă o listă cu produse și include în ea cât mai multe legume, fructe și verdețuri, cereale integrale, boboase, lactate, carne și pește neprocesate – din care vei găti mese sănătoase și echilibrate. Nu alege conservele și afumăturile și evită să cumperi cereale de același fel (hrișca, de exemplu). Citește etichetele – alege produsele cu o listă scurtă de ingrediente și ai grijă la primele trei din listă – pe ele și le vei consuma în continuare.
  2. O altă opțiune, mai sigură, este să îți alegi livrarea produselor la domiciliu. În acest caz, regulile sunt aceleași – ai grijă ce alegi să consumi.
  3. Fă-ți un regim eficient al zilei, care va cuprinde și regimul alimentar. Trezirea poate fi la aceeași oră ca și în zilele de muncă, urmată de un dejun echilibrat – din cereale integrale (ovăz, hrișcă, muesli fără adaos de zahăr, orez brun sau mei) combinate cu fructe, semințe, lactate, sau unul bogat în proteine – ouă, iaurt sau brânză. Nu e exclusă și varianta unui toast din făină integrală cu carne coaptă, verdeață sau avocado. Prânzul și cina sunt la fel de importante și trebuie să conțină legume, pește, carne sau boboase (în funcție de respectarea postului și de preferințe). Nu sunt recomandate mese prea mari, pentru că nici consumul de energie nu este prea mare în carantină. Nu uita și de gustări – nucile, fructele uscate sau semințele sunt mereu la raft, se păstrează mult timp și pot fi „produsele ideale pentru carantină”.
  4. Fii creativă. Checurile, brioșele, plăcintele pot fi sănătoase. Înlocuiește ingredientele – făină de secară sau integrală de grâu în loc de cea albă, fructe uscate în loc de zahăr, semințe pentru decor, aluat de casă sau lavașul armenesc în loc de cel congelat pentru plăcinte. Orice rețetă clasică poate deveni mai bună și mai sănătoasă.
  5. Argumentul „nu am timp să mă alimentez sănătos” nu mai este valabil. Avem timp pentru toate – cumpărături bine gândite, un meniu alimentar bine pus la punct, gătit, servirea plăcută a mesei și mâncatul cu tîlc, nu în grabă.
  6. Renunță la livrarea fast-food-ului la domiciliu. Viața poate și s-a schimbat, însă produsele în cauză – nu prea. Nu uita că suferim cu toții de prea puțină mișcare, iar kilogramele în plus sunt mai aproape ca niciodată.
  7. Întărește-ți imunitatea – prin salate verzi, cu pătrunjel, broccoli, ardei dulci, cu un ceai călduț din măcieș, cu alimente pregătite acasă, nu cumpărate gata de la raft.
  8. Pregătește-te activ să ieși din carantină. Da, anume acum ai timp să chibzuiești asupra regimului tău, să îți faci niște deprinderi sănătoase, să îți deprinzi corpul să respecte un regim alimentar și să „prindă gustul” alimentelor folositoare. Iar când vei reveni la ritmul alert de până acum, nu vei mai putea trăi altfel, fără un regim alimentar bine pus la punct.

Fii conștientă de sănătatea ta și a familiei tale – oferă-le alimente sănătoase, preparate cu drag și cu grijă la imunitatea și starea de spirit a acestora. Din fericire, nu ducem criză nici de rețete sănătoase și delicioase, nici de sfaturi ale specialiștilor în nutriție în spațiul online. Ține doar de tine și de auto-disciplină.

Fii atentă la alegerea ta. #staiacasă și gătește sănătos!

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist