Potrivit unui studiu nou, realizat de Penn State Cancer Institute, din SUA, consumul frecvent de ciuperci este asociat unui risc mai mic de cancer. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de vitamine, nutrienți și antioxidanți.

Ciupercile, un adevărat super-aliment

Doar 18 g de ciuperci consumate pe zi ar putea fi suficiente pentru a beneficia de rezultate bune pentru sănătate, acestea reducând riscul de a dezvolta cancer cu 45%.Au fost analizate 17 studii despre cancer publicate între 1966 și 2020 pentru a determina legătura între consumul de ciuperci și dezvoltarea cancerului – în mod special a cancerului de sân.

Cercetătorii au descoperit că ciupercile pot ajuta într-adevăr la protecția împotriva cancerului, probabil datorită numărului mare de vitamine, nutrienți și antioxidanți. Aceste rezultate se alătură unui număr tot mai mare de cercetări care laudă beneficiile ciupercilor, care anterior au fost asociate cu reducerea riscului de cancer de prostată și de col uterin și cu îmbunătățirea funcției creierului.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, un protector al celulelor și puternic antioxidant”, a declarat autorul studiului Djibril M. Ba. „Completarea antioxidanților din organism poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer.”

Deși este cunoscut faptul că ciupercile de tip shiitake, păstrăv de fag, foalele vacii și păstrăvul scailor sunt mai bogate în ergotioneină decât ciuperca champignon sau ghebele, cercetătorii au descoperit că persoanele care au incorporat orice varietate de ciuperci în dieta lor zilnică au un risc mai mic de cancer.

Din fericire, în Republica Moldova, ciupercile sunt un aliment accesibil, așa că îl puteți include cu ușurință în regimul alimentar.

Ca să diversificați meniul inspirați-vă din rețetele de mai jos:

Foto: Pexels.com