De când stăm acasă, stilul nostru de viaţă a suferit modificări şi, ce-i drept, în această perioadă suntem mai sedentari şi tentaţi să mâncăm nesănătos şi să avem parte de foarte multe gustări. Dacă simţim nevoia „să ronţăim ceva”, nutriţionistul italian Gianluca Mech a dezvăluit, pentru csid.ro, ce este bine să mâncăm în această perioadă şi cu ce să înlocuim alimentele nesănătoase la care poftim.

„Mâncaţi multe legume pentru un aport optim de fibre. Acestea sunt substanţe nedigerabile, capabile să stimuleze creşterea şi activitatea bacteriilor benefice prezente în flora noastră intestinală. Mai mult, fibrele dietetice au capacitatea de a se umfla în prezenţa apei, crescând astfel masa din intestin, cu efectul dublu de a reduce senzaţia de foame şi de a regla tranzitul intestinal.

Printre alimentele cu cel mai bogat conţinut de fibre se numără: pere, căpşune, avocado, mere, zmeură, banane, morcovi, sfeclă, broccoli, linte, năut, quinoa, migdale, seminţe de chia, cartofi dulci.

De asemenea, proteinele oferă senzaţia de saţietate, dar au şi o putere termogenă mai mare decât carbohidraţii şi lipidele. Asta deoarece digestia lor necesită o cantitate mai mare de energie decât ceilalţi doi macronutrienţi. Dacă vorbim despre proteine, atunci acestea sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în dieta zilnică: ouă, migdale, piept de pui, brânză cottage, iaurt grecesc, lapte, broccoli, ton, carne macră, seminţe de dovleac, creveţi, alune crude.

E totodată important să mestecăm încet mâncarea, să savurăm fiecare înghiţitură. Asta ne ajută să ne simţim sătui înainte de a mânca mai mult decât avem în realitate nevoie”, recomandă Gianluca Mech.

Sursa: csid.ro

Foto: Pexels.com