Energizantul – băutura populară în rândul tinerilor – se face vinovat, în parte, de cazurile fulminante de infarct și accident vascular apărute la persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Fumatul, mâncatul nesănătos, sedentarismul și nopțile pierdute completează acest cerc vicios al obiceiurilor, care determină persoanele tinere să facă boli ale bătrâneții.

Foto: a1.ro

Consumate zilnic, în exces și pe termen lung, energizantele distrug ficatul, dinții, inima și vasele de sânge, provocând daune ireversibile. Și, totul sub ochii îngăduitori ai părinților, sau apropiaților.

Acestea băuturi sunt consumate, datorită gustului lor, care creează dependență prin zahărul sau îndulcitorii pe care îi conțin, dar și pentru că oferă energie, datorită cofeinei și a altor substanțe insuficient studiate (guarana, ginseng, taurină).

Numai că această energie vine cu un preț foarte mare de plătit pentru sănătatea inimii și a ficatului.

Foto: delimano.ro

Trebuie evitate mai ales energizantele care conțin efedrină, o substanță folosită și în compoziția suplimentelor pentru slăbit pentru „accelerarea metabolismului”, care poate crește periculos ritmul cardiac, glicemia și tensiunea arterială.

Un studiu recent a arătat că o singură băutura energizantă poate îngusta vasele de sânge în doar 90 de minute, de la consum. Iar acest fenomen poate avea consecințe devastatoare asupra inimii și creierului, deoarece sângele bogat în oxigen și nutrienți nu mai ajunge la organe vitale, în mod corespunzător.

Foto: sfatulmedicului.ro

În plus, zahărul conținut de energizante contribuie la formarea depozitelor de grăsime pe ficat, determinând instalarea steatozei hepatice sau ficatul gras, o afecțiune de care suferă aproape 40% dintre adulți.

Nu mai consuma energizantele și transmite acest articol și prietenului tău!

Sursa: csid.ro

Distribuie articolul: