Dureri de cap, confuzie, regrete, gânduri rele, frică, dorința de a nu face nimic? Ai simțit și tu aceste sentimente? Da, e ceva normal să le ai, dar hai să încercăm să înțelegem de ce acum avem atât de mult stres, ce înseamnă această stare și cum putem scăpa de ea. Și da, tu știi cât de importantă e sănătatea ta mintală? Specialista în psihologie, Renata Bodorin a răspuns la câteva întrebări care cu siguranță îți vor fi de ajutor. 

Foto: atlas.app

Din păcate multe circumstanțe din viață ne aduc la așa numitul stres. Cred că nu există om, care să nu întâlnit această stare. Stresul este boala secolului 21, dar trebuie să avem mare grijă cu el pentru că dacă nu îl controlezi poți ajunge să ai probleme de sănătate.

Emoțiile negative sunt mai puternice decât cele pozitive, de aceea oamenii zi de zi pot să aibă situații stresante. Iar când suntem stresați, energia noastră este „blocată”, astfel și oboseala se acumulează, iar puterea rămâne din ce în ce mai mică. În stres, este foarte greu să-ți urmezi obiectivele și să-ți stabilești sarcini, să te concentrezi și să-ți amintești bine anumite lucruri, să te bucuri, să vii cu lucruri noi și chiar să te relaxezi. De aceea, este important ca fiecare persoană să învețe cum să facă față stresului, astfel încât să nu să se transforme dintr-un mecanism de protecție în unul distructiv și să nu conducă la epuizare emoțională și mentală. Consecința acestui lucru poate fi o pierdere a sensului în muncă și în viață, depresie, indiferență și apariția cinismului în relația cu oamenii.

Foto: deryauluduz.com

Un secret foarte eficient este că ar trebui să ne „ancorăm” psihicul cu ceva bun. Uneori este o amintire plăcută, alteori este ceva fictiv. De exemplu, o persoană care și-a imaginat mental marea, o plimbare în pădure, familia și copiii, a ascultat muzică, devine mult mai calmă chiar dacă stresul încă este prezent. 

Cred că atunci când avem astfel de stări, cu toții am fi vrut să auzim părerea unui specialist. Iată ce ne spune Renata Bodorin, psiholog clinician, traumaterapeut și psiholog corporal, despre acest subiect: 

Ce este sănătatea mintală? Și cât de importantă este aceasta pentru fiecare dintre noi?

OMS o definește ca o stare de bine, datorită căreia o persoană își poate realiza propriul potențial, poate face față stresului din viața de zi cu zi, poate fi productiv și poate contribui la comunitatea din care face parte. Sănătatea mintală este fundamentul funcționării eficiente a omului. Sănătatea mintală nu înseamnă doar absența unor boli psihice, ci abilitatea de a comunica, de a gândi, de a manifesta emoții etc. Nu pot privi noțiunea de sănătate generală, detașată de cea mintală, pentru că este un tot întreg. Din păcate majoritatea oamenilor consideră că e ok să meargă să trateze inima sau stomacul, dar sunt reticenți când ajung să lecuiască sufletul și creierul.

Nimeni nu poate evita situațiile stresante de aceea este important să pregătești corpul pentru ele. Deci, cum am putea face acest lucru?

Stresul este un proces sănătos, inevitabil în dezvoltarea noastră. Stresul devine o problemă de rezolvat, atunci când depășește un anumit nivel de intensitate sau durată de timp. Remediile universale țin de satisfacerea necesităților de bază: somn suficient, alimentație, activitate fizică, ceea ce fortifică corpul pentru a fi mai rezistent factorilor dăunători din jur. În psihoterapia corporală, noi folosim trei piloni, pentru orice situație care te scoate din echilibru, cum ar fi: 

Împământarea⠀⠀⠀⠀

Împământarea este despre abilitatea de a simți pământul sub picioare, de a simți că ești cu picioarele pe pământ, de a fi în contact cu realitatea. Întreabă-te:

  • Cât de des pe parcursul zilei ești acum și aici?
  • Cât de des emoțiile, situațiile, oamenii, amintirile, gândurile te scot din acest contact?
  • Cât de des nu observi ce ai mâncat, cum ai mers o bucată de drum? pentru că nu erai aici…
  • Când ți se întâmplă ceva neplăcut, ce te dezechilibrează?⠀

Primul lucru pe care îți recomand să-l faci, este să cobori atenția ta spre tălpi. Sub orice formă: vizualizare, atingere, tropăire, mișcare din degete…orice!⠀⠀

Centrarea

Aici povestea este despre abilitatea de a ne aduna și a fi centrați, indiferent de circumstanțe. Centrul tău, nucleul tău, unde se află? Caută-l, dă-i o formă, culoare, materie. Adună-te în acest punct. Indiferent de unde s-ar afla pe parcursul zilei, întoarce-l (prin intenția gândului) la locul său – trei degete mai jos de buric.

Granițele

Nu limitele. Nu delimitările. Ci granițele! Fizice, personale, teritoriale, sociale, acea abilitate care ne face să înțelegem unde sunt eu și unde nu mai sunt eu. Ce e al meu și ce nu e al meu. Cum cu mine se poate și cum nu se poate. Ce îmi place și ce nu-mi place. Și în toate aceste istorii este despre a putea spune NU, într-un mod firesc fără a simți vină sau rușine. Trei elemente, pe cât de simple, pe atât de complexe. Însă ele, fiind însușite, ne fac viața mult mai liniștită și armonioasă. Este doar o singură condiție! Ele nu funcționează doar dacă le citești, ele funcționează dacă le practici! zi de zi…

Atunci când suntem stresați, izolarea poate fi o rezolvare? 

Unii oameni au nevoie de singurătate pentru a se restabili. Asta e ok. Dar mai eficient este atunci când cerem ajutor și sprijin, încercăm să comunicăm, astfel nu fugim de confruntări.

Cum ar trebui să petrecem timpul astfel, ca acesta să ne aducă mai multe beneficii și stări de bine?

Nu cred că există vreo listă valabilă pentru toți. Eu întotdeauna merg pe ideea că noi suntem diferiți și fiecare dintre noi e ok. De aceea, este responsabilitatea fiecăruia să încerce diverse lucruri, activități și să găsească ce funcționează anume pentru el. Cineva va face respirație la răsărit, altcineva o baie caldă la asfințit. Pentru starea de bine, eu aș recomanda fiecare să se cunoască, descopere prin curiozitate și cu compasiune și grijă față de sine. Mai puțin cu grijă față de alții. Nu e vorba de egoism. Dacă fiecare ar începe să aibă grijă în primul rând de sine, ca să fie autosuficient, atunci el va putea din această stare umple și bucura lumea din jur, altfel salvarea altora, în detrimentul său, nu va acoperi niciodată acest gol. E doar o iluzie.

Cum am putea să ne găsim contactul cu sine? Și în general cum definim această frază? 

Ce este contactul cu sine? Abilitatea de a simți și trăi emoții, de a te auzi, de a înțelege propriile dorințe, de a fi ok cu tine în singurătate, de a avea părerile proprii, de a înțelege clar: cine ești tu? Prin restabilirea și reconstruirea granițelor proprii, prin îmbrățișarea și acceptarea copilului interior, prin abilitatea de a fi prezent aici și acum, prin cunoașterea propriilor nevoi, prin interes, prin crearea unui spațiu sigur și de încredere, unde toate astea se pot manifesta pe deplin.

Cum credeți, de ce oamenii acum sunt tot mai mult stresați și au stări de anxietate sau depresie?

Din păcate, epidemia depresiei este în continuă creștere și nu se știu cauzele exacte, dar se presupune că e din cauza schimbărilor în modul de viață a oamenilor în ultimele decenii. În pandemie s-au acutizat mult tulburările de anxietate, precum și alte boli psihice. Trăim într-o lume alertă, inundată informațional.

„Igiena psihologică este foarte importantă pentru a face față tuturor provocărilor”, a mai adăugat Renata Bodorin, psiholog clinician, traumaterapeut și psiholog corporal.

Ai grijă și de sănătatea ta mintală, nu doar de cea fizică!