Nu toți oamenii depresivi par triști și izolați. Depresia ascunsă este afecțiunea în care o persoană nu prezintă simptomele tipice ale depresiei, ci alte modele și trăsături care servesc drept deghizare. De fapt, primul care trece cu vederea această situație este chiar cel care suferă de ea. Tocmai despre aceasta este vorba: păstrarea distanței față de disconfort.

Procesul de a încerca să încapsuleze sau să acopere simptomele depresiei are loc inconștient sau preconștient. Aceasta nu înseamnă că persoana vrea în mod deliberat să se prefacă a fi ceva ce nu este sau a simți ceva ce nu simte. Ascunderea este, în acest caz, un mecanism de auto-apărare de suferința pe care persoana afectată nu se simte capabilă să o gestioneze. Desigur, ascunderea acestui gen de probleme, atât de ceilalți, cât și de sine, nu este o strategie bună pentru a le rezolva. Dimpotrivă, uneori ele devin cronice.

Cum să recunoști că poate exista o depresie ascunsă? Vezi mai jos care sunt semnalele pe care le transmit persoanele ce suferă în tăcere.

Sociabilitate obsesivă

Oamenilor cu depresie ascunsă le este greu să rămână singuri. Oamenii sunt un fel de pretext, pentru că le este frică de a fi singuri cu ei înșiși. Dacă nu au pe nimeni în preajmă, sentimentele acute de tristețe apar mai ușor. Acesta este motivul pentru care tind să fie obsesiv de sociabili. Ei caută mereu modalități de a organiza tot felul de întâlniri. Dacă nu reușesc, atunci pur și simplu își sună familia, prietenii, colegii. În cazul acestor persoane singurătatea acționează ca  o oglindă, punându-i pe gânduri.

Supraestimarea stării de bine

De cele mai multe ori comportamentele care devin exagerate dezvăluie, de fapt, încercarea de a compensa sentimentele complet opuse. Se întâmplă, de obicei, ca persoanele cu depresie ascunsă să aibă tendința de a-și supraestima presupusa stare de bine. Aceasta este o formă inconștientă de compensare. O încercare de a se convinge pe sine și pe ceilalți despre starea de spirit bună. O cortină de fum pentru a îndepărta ideea de disconfort și pentru a menține astfel depresia la distanță. Dacă o persoană tinde să spună că lucrurile îi merg „foarte bine”, acesta ar putea fi un prim semnal de alarmă.

Evocarea trecutului

În depresia ascunsă, ca în orice altă formă de depresie, trecutul joacă un rol crucial. De aceea subiectele „de ieri” sunt frecvent abordate în conversații de către persoanele care suferă de această formă de depresie. Incapacitatea de a renunța la trecut este un indicator al faptului că există experiențe nerezolvate. Nu contează dacă acestea au fost pozitive sau negative. Relevantă este această ancorare și retrăirea trecutului prin evocare. Acest comportament denotă legăturile puternice cu timpul trecut și imposibilitatea de trăi realitatea prezentului.

Dezordine în obiceiurile alimentare

Tulburările de alimentație sunt întotdeauna indicatori ai disconfortului emoțional, în special depresia. Mai ales dacă modificările apetitului nu sunt temporare, ci tind să devină permanente, agravându-se de la un episod la altul. Aceste obiceiuri pot presupune mâncatul mai puțin sau mai mult decât de obicei, sau moduri anarhice și ciudate de a mânca. Formele de exprimare a depresiei ascunse sunt direct proporționale apetitului. Pe lângă cantitatea de mâncare ingerată, pot fi analizate și alte obiceiuri. Problemele digestive, dezgustul față de anumite alimente sau obsesia de a mânca ceva anume ar putea fi un avertisment.

Extenuare

Senzația de oboseală excesivă este un simptom foarte frecvent al depresiei. Unele cercetări sugerează că mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu depresie suferă de oboseală. Deși toată lumea se simte obosită din când în când, persoanele care au oboseală severă sau persistentă, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, pot avea depresie.

Libidoul scăzut

Dr. Jennifer Payne, director al Centrului pentru tulburările de dispoziție a femeilor din Baltimore afirmă că modificările în relațiile sexuale sunt un indicator cheie pentru diagnosticarea episoadelor depresive.

Somn agitat

Calitatea somnului este un alt factor care divulgă disconfortul emoțional. Ca și în cazul alimentelor, pot fi observate diverse anomalii. Dormitul prea puțin sau prea mult sunt primele aspecte care trebuie să ridice semne de întrebare. Și manifestări precum activitate nocturnă anormală, dificultatea de a dormi în poziție orizontală, visele intermitente pot fi considerate simptome ale depresiei despre care încă nu se știa.

Pierderea interesului

Acțiunile sau lucrurile pe care altădată le făceai cu plăcere acum nu te mai interesează? Situația poate fi mult mai complicată decât o simplă plictiseală. Fie muzică, dans, pictură sau sport, odată ce depresia ți-a acaparat personalitatea, acestea nu te mai satisfac.

Toți acești indicatori trebuie evaluați cu atenție. Depresia este mai mult decât o stare de tristețe sau negare ascunsă și nu are nicio legătură cu o stare de confuzie temporară. Vorbim despre o afecțiune care trebuie evaluată de personal instruit. Așa că, fii atentă la semnalele subtile de ajutor. Dacă manifești unele dintre comportamentele descrise în acest articol sau dacă le observi la persoanele apropiate, nu ezita să cauți ajutor specializat. Nu uita, problemele se rezolvă mai ușor atunci când sunt abordate timpuriu. Cel mai bun ajutor pe care îl poți oferi unei persoane care, posibil, are o depresie ascunsă este să-i vorbești, cu delicatețe, despre simptome, să-i oferi sfaturi și să nu o judeci. Încurajeaz-o să caute ajutor și oferă-te să o însoțești la întâlnirile cu specialistul. Totodată, ai grijă de bunăstarea ta mentală.

Sursa: medicalnewstoday.com

Foto: pixabay.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: