În era digitală, când lumea trăiește tot mai mult în online și are posibilitatea să se ascundă în spatele ecranelor; când fiecare are libertatea de a spune, scrie, face doar ceea ce îl face fericit, sinceritatea rămâne în umbră. A fi sincer este una dintre acele atitudini care se dovedesc a fi foarte apreciate social. În vremurile complicate pe care le trăim, oamenii sinceri sunt tot mai puțini, iar autenticitatea tot mai apreciată. Despre ce formează caracterul unei persoane sincere și care sunt beneficiile onestității vedeți în acest articol.

A fi sincer nu înseamnă a săvârși „sincericid”, adică a trece prin viață difuzând adevărul fără filtre. Așa cum nu înseamnă nici săvârșirea actelor de agresivitate, vanitate sau eliberarea furiei sub pretextul sincerității. Este, mai degrabă, capacitatea de a accepta lucrurile exact așa cum sunt. A fi sincer are mai mult de-a face cu onestitatea decât cu adevărul. Cu toții prețuim sinceritatea și ne place să interacționăm cu oamenii care exprimă cu adevărat ceea ce gândesc, simt și sunt. Această valoare este pe cât de importantă, pe atât de necesară pentru relațiile interumane. Durabilitatea și prosperitatea acestora se bazează, în mare măsură, pe onestitate.

Cum este o persoană sinceră?

De fapt vorbim de o persoană „în mare parte sinceră”, deoarece ar fi o sarcină utopică să încercăm să găsim pe cineva care nu a spus niciodată o minciună. Persoana sinceră își manifestă franchețea în primul rând față de propria persoană. Ea va evita tentația de a minți. Ieșirea conștientă din povestea realității ne poate oferi o însumare de beneficii pe termen scurt. În același timp, sinceritatea ca tipar duce la o atitudine deschisă față de experiență și intensitatea diversificării emoțiilor.

Onestitate

Oamenii sinceri nu sunt foarte sensibili la circumstanțe atunci când aleg între adevăr sau minciună. A spune adevărul pentru ei este esențial. Ei înțeleg că onestitatea nu poate fi negociată. Prin urmare, sunt percepuți ca oameni demni de încredere.

Empatie și asertivitate

O mare parte din onestitate, sau pe lipsa ei, se bazează pe comunicare. Tocmai de aceea abilitățile sociale sunt atât de importante. Asertivitatea este una dintre aptitudinile prin care persoana sinceră exprimă ceea ce gândește, indiferent dacă vântul bate sau nu în favoarea sa.

Uneori oamenii spun adevărul fără să se gândească la cum se va simți cealaltă persoană, fără să „se pună în pielea lor”. Empatia presupune găsirea modalităților de a face ca adevărul să provoace cele mai mici daune posibile. Problema nu este de conținut, dar de formă. Ceea ce ne definește ca personalități sunt tocmai abilitățile sociale pe care le întrunim și care modelează modul nostru de a acționa.

EQ

Inteligența emoțională este un element vital al persoanelor sincere, deoarece prin ea sunt capabile să identifice, să regleze și să-și exprime asertiv emoțiile. În mod similar, acest lucru permite recunoașterea emoțiile celorlalți. Pe de altă parte, oamenii sinceri se remarcă și prin maturitate sentimentală.

Acceptare

Atunci când ne prefacem și încercăm să părem ceea ce nu suntem de fapt este o autoamăgire. Persoanele cărora le este caracteristică sinceritatea, văd lucrurile așa cum sunt și tind să acționeze pentru a schimba doar ceea ce este posibil. Ei acceptă ceea ce le oferă viața, dar asta nu înseamnă că sunt oameni pasivi, sau resemnați. Nu este așa! Când vorbim despre acceptare, ne referim la capacitatea de a recunoaște intensitatea a ceea ce se întâmplă fără nici un fel de rezerve. Această calitate permite perceperea realității ca atare și, în diferite contexte, evaluarea adecvată a riscurilor.

Congruență

Una dintre marile atracții ale sincerității este disonanța cognitivă, sau mai bine zis, absența ei. În general, oamenii spun mai puține minciuni decât ar putea, pentru a evita, disconfortul cauzat de „a fi necinstiți”. Drept urmare, persoanele sincere preferă să plătească prețul derivat din adevăr, mai degrabă decât să-și penalizeze conceptul de sine.

Fără rețineri

Reprimarea este un mecanism de apărare folosit pentru a inhiba experiența sau exprimarea sentimentelor negative sau a gândurilor neplăcute. Oamenii sinceri nu încapsulează și nu ignoră starea lor emoțională. Ei preferă recunoașterea, exprimarea și acceptarea a ceea ce simt.

Sinceritatea și sănătatea

Sinceritatea nu este doar o mare virtute, ea ne aduce și mari beneficii. Pe lângă îmbunătățirea relațiilor, trebuie luate în calcul și beneficiile pe care le are asupra stării generale de bine: creșterea nivelului respectului de sine și reducerea anxietății. Doctorul în psihologie și autoarea Anita E. Kelly, a stabilit, în cadrul unui experiment, că autenticitatea are efecte benefice sănătății. Micșorarea intensității și frecvenței durerilor de cap, amețelilor, stărilor de vomă și de leșin sunt doar câteva dintre acestea.

Până la urmă, a fi o persoană sinceră nu este deloc ușor, necesită dăruire, perseverență și o schimbare a modului de a fi și a percepe lumea înconjurătoare. Sinceritatea este un angajament față de adevăr, față de ceilalți și față de sine. Cu toții ne dorim să relaționăm cu acest tip de oameni, dar oare suntem gata să fim sinceri cu noi și cu ceilalți?

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul: