În această listă sunt incluse, practic, cele mai utilizate produse în alimentația noastră zilnică. E vorba de cașcaval, unt, cafea, ciocolată, paste și cartofi. Unii, din contra, încearcă la maxim să evite aceste produse din anumite motive, fără să cunoască cât de utile sunt organismului uman. 

Cașcavalul

Acest produs are mult calciu, vitamina B12 și acizi grași utili – motiv pentru care, cu siguranță, nu merită să renunțați la el. Mai mult, potrivit nutriționistei și autoarei cărții „Mai aproape de corp”, Rebecca Skritschfield, cașcavalul contribuie la saturația rapidă și păstrează mult timp un sentiment de sațietate. Dacă vă îngrijorează figura, controlați doar porțiile – o bucată mică de cheddar, parmezan sau, de exemplu, brie nu vă va face rău, ci dimpotrivă, va oferi plăcere gastronomică și va oferi organismului substanțe valoroase.

Untul

Nutriționiștii au analizat mult timp untul și au stabilit că nu este dăunător, dar este benefic pentru organism (în cantități moderate, desigur). Deci nu refuzați o bucată de unt – conține vitamina A, care normalizează metabolismul, participă la sinteza hormonilor sexuali și îmbunătățește vederea, vitamina E, care întărește sistemul imunitar, vitamina K, care ajută la absorbția de calciu și vitamina D, care previne boli cardiovasculare. „Adăugați o felie de unt într-o salată de legume pentru a vă ajuta organismul să absoarbă mai bine vitaminele solubile în grăsimi (E, A, D și K)”, spune Rebecca Scritchfield. Principalul lucru este să alegeți unt de înaltă calitate și nici într-un caz să nu-l înlocuiți cu margarina.

Cafeaua

Nu vă recomandăm să consumați multă cafea (acest lucru poate duce în special la deshidratare), dar pentru iubitorii de cafea avem vești bune: una sau două căni de cafea pe zi (fără zahăr și frișcă) vor aduce beneficii tangibile organismului. Pe lângă faptul că cafeaua naturală conține cofeină revigorantă, această băutură este plină și de antioxidanți. „Cafeaua reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson și diabetul de tip 2, accelerează funcția creierului, care la rândul său îmbunătățește memoria și îți crește energia”, spune nutriționistul Franzie Cohen. „O ceașcă de cafea vă poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit, deoarece activează producerea dopaminei, hormonul fericirii”, împărtășește Rebecca Scritchfield. Trebuie evitat cafeaua cu zahăr, diverse siropuri și frișcă. În loc de cele de mai sus, puteți adăuga la cafea, de exemplu, scorțișoară, nucșoară sau lapte vegetal.

Ciocolata

Fără îndoială, cea mai utilă varietate de ciocolată este ciocolata neagră: conține o porție impresionantă de antioxidanți, flavanoli, vitamine și nutrienți, care, printre altele îmbunătețește activitatea creierului. Deci, încercați să mâncați ciocolată neagră. Totuși, nu vă temeți de alte tipuri de ciocolată. „Toate formele de ciocolată stimulează eliberarea hormonilor fericirii serotonină, dopamină și endorfină și conțin antioxidanți și magneziu”, spune Rebecca Scritchfield. Principalul lucru este să nu exagerați cu cantitatea. Două bucăți de ciocolată pe zi vor fi suficiente.

Pastele

Nu vă faceți griji: dintr-o porție de pastă corpul dumneavoastră nu va suferi, iar între timp, organismul va primi multe substanțe utile. Important: pastele făcute din grâu dur – sunt cele mai utile pentru organism și bogate în fibre, necesare pentru o digestie bună. „Pastele oferă organismului combustibil pentru mușchi și creier”, spune Rebecca Scritchfield. Servește pastele cu legume (aceasta este o porție suplimentară de fibre) și creveți, pui sau vită bogate în proteine. Dacă corpul tău nu tolerează glutenul, în loc de pastele de grâu integral, alege, de exemplu, pastele cu leguminoase.Cartofii

Nu vom nega faptul că cartoful alb este inferior celui dulce în proprietățile sale benefice, dar acest lucru nu neagă faptul că cartoful conține multe fibre utile, precum potasiu, care este important pentru organism. Nutriționista Rebecca Skritschfield recomandă coacerea cartofilor în coajă – astfel se păstrează proprietăți mai utile. Dar, cu cartofii prăjiți și cartofii pai, ar trebui să fim atenți – aceasta nu este cea mai sănătoasă mâncare.

Distribuie articolul: