Să mănânci o singură dată timp de 24 de ore pare a fi o misiune imposibilă, dar totuși, mai mulți oameni încă fac acest lucru. „O masă pe zi” așa cum i se mai spune, este o formă de post despre care se crede că te ajută să pierzi din greutate. 

Desigur, nu toată lumea are doar scopul de a slăbi, unii își doresc să fie mai sănătoși, pentru că așa cred ei că e bine, sau vor să cheltuiască mai puțini bani pe mâncare. Indiferent de scopul pe care îl au, această dietă drastică, de a mânca doar o singură dată pe zi are consecințe asupra corpului tău.  

Iată ce reacție poate să aibă corpul la această lipsă bruscă de alimentație: 

S-ar putea să te îngrași

În cazurile lipsei de alimente, corpul tău activează „modul de foame” și se aprovizionează cu toate alimentele pe care le consumi – în acest fel, le vei avea pentru mai târziu, atunci când ai cea mai mare nevoie. Practic, ți se încetinește metabolismul. În plus, producția de cortizol (un hormon de stres) crește. 

 Nivelul zahărului din sânge poate deveni instabil

Perioadele lungi fără alimentație de obicei duc la  niveluri instabile de zahăr din sânge. Hipoglicemia (glicemia extrem de scăzută) este adesea cauzată de post, în special dacă ai diabet de tip 2. Mai târziu, s-ar putea să suferi de tensiune musculară și de dureri de cap. 

S-ar putea să-ți lipsească nutrienții

Doar o masă pe zi nu îți oferă o  cantitate suficientă de vitamine. Astfel, există un risc mai mare de a dezvolta ramificațiile unei deficiențe de vitamine. De exemplu, căderea părului și punctele albe de pe unghii sunt adesea asociate cu o lipsă de nutrienți.

 S-ar putea să ai dureri de cap

Durerile de cap din cauza dietei sunt destul de frecvente, în special la cei care doresc să scape de kilogramele în plus cât mai repede posibil. Durerile apar din mai multe motive, fie că este vorba de o perioadă de adaptare, o scădere a nivelului de zahăr din sânge sau deficiențe de magneziu. 

S-ar putea să-ți fie mereu frig 

O masă pe zi deturnează fluxul de sânge în direcția depozitării grăsimilor. O cantitate scăzută de calorii te lasă practic mereu să-ți fie frig și foame. 

Tu de câte ori mănânci pe zi?

Sursa: brightside.me

Distribuie articolul: