Mulți dintre voi au observat deja că pe lângă libertatea liberei exprimări, mediul online vine la pachet cu lucruri mai puțin pozitive. La fel ca în viață, sau poate chiar mai mult, oamenii tind să critice, din ce în ce mai intens subiectele cu care nu rezonează, ajungând la un adevărat „război” virtual. Psihologa Aurelia Balan a explicat de unde pornește această agresivitate și spre ce ar trebui să ne concentrăm, de fapt, forțele.

„Citesc de multe ori pe internet comentarii care emană ura, agresivitate, furie, frustrare, răutate, invidie etc., și mă întreb dacă persoana care le scrie este măcar puțin conștientă de sursa acelei energii negative pe care o emană”, scrie Aurelia Balan.

Problema nu este în textul pe care l-a citit și despre care își imaginează că i-a stârnit acea avalanșă de acuze sau de furie. Nu, acele cuvinte sunt doar un pretext, o justificare pentru a expulza veninul care există deja în interiorul său, din alte cauze.

Care sunt acele cauze care duc la acumularea de frustrare, ură, răutate, etc. din interiorul unui om? Întotdeauna le putem găsi în viața sa. Renunțările, reprimările, neîmplinirile, fricile, frustrările date de incapacitatea de a trăi așa cum își dorește, compromisurile, sacrificiile inutile, credințele disfuncționale, relațiile toxice, nefericirea, orizonturile închise, visurile înăbușite – toate acestea și altele, duc la acumularea de furie, agresivitate, ură, răutate, invidie, gelozie.

Oamenii înmagazinează în ei multă energie negativă și parcă abia așteaptă un prilej pentru a o elibera. Ne certăm în trafic, explodăm unii la alții la job sau în viața personală, scriem comentarii pline de acid, bârfim, urâm, ne luptăm cu oricine și orice din exteriorul nostru și, în tot acest timp, ignorăm cu desăvârșire faptul că suntem atât de încărcați negativ din cauza felului în care suntem și în care trăim.

Un om împlinit, liniștit, împăcat cu sine însuși și cu viața sa, nu simte nevoie să îi atace gratuit pe alții. El nu are în interiorul său energie negativă, care stă oricând să explodeze pentru că nu are motive să acumuleze astfel de trăiri. Însă, un astfel de om, nu se minte pe sine însuși, nu trăiește în compromis, nu caută vinovați pentru nefericirea sa, ci are mereu o atitudine proactivă și pozitivă.

Este o dovada de maximă maturitate și decență să nu ai o părere despre ceva sau cineva!

Tu te-ai gândit care este sursa furiei tale? Te-ai întrebat de ce reacționezi în felul în care o faci sau de ce îți este atât de la îndemână să fii agresiv, în mod inutil? De ce simți nevoia să îi ataci pe alții?”, conchide psihologa.

Voi tot ați observat această avalanșă de comentarii negative în mediul online? Ce sentimente vă trezesc? Care este reacția voastră? CUm vă păstrați calmul?

Sursa: Instagram / Aurelia Balan

Citește și: Simți că nu mai reziști? Cum te poți ajuta singură când ești epuizată