Suntem în era când tot mai mult căutăm să punem accent pe individualitate, dar, fiind totuși ființe sociale, nu ne putem lipsi de comunicarea cu semenii. Totuși, de multe ori anume acest indispensabil ne pune față în față cu diferite probleme, care pornesc din momentul în care am vorbit cu cineva ceea ce trebuia discutat doar cu un specialist abilitat.

Și cum de la prietenie până la cea mai aprigă dușmănie, nu este decât un pas, iată câteva lucruri care nu ar trebui vorbite cu nimeni:

Planurile pe termen lung

Anumite scopuri, fiind încă șubrede la început, au un număr mare de locuri slabe și fisuri, care foarte ușor pot fi zdrobite de răuvoitori. Unora, este suficient să le spui despre visele tale și imediat se vor lansa cu derâderi sau tot soiul de convingeri negative. Și dacă ești ușor de influențat, foarte ușor e să te strămute din drumul tău.

Binefacerea la fel nu trebuie expusă

O faptă bună este foarte prețioasă astăzi. Nu aștepta recunoștință și nici nu o prezenta cu mândrie. Păstrează asta pentru bucuria sufletului tău.

Curajul și bărbăția proprie

Desigur ține pentru tine și curajul și bărbăția proprie. Unii primesc încercări din exterior, alții din interior. Cele din exterior sunt vizibile, pentru ele oamenii primesc onoruri, medalii, diplome, în schimb cele din interior, nu sunt observate de nimeni, dar îți vor contura personalitatea.

Reținerile precum postul sau abstinența

Nu spune în stânga și-n dreapta nici despre reținerile tale, despre faptul că ții sau nu post, că ești în abstiniența sexuală sau relațională. Asta chiar nu are de ce să intereseze pe cineva, ține de alegerile tale și, e prea privat că să discuți cu alții. Cunoștințele spirituale au mai multe niveluri, dar totuși una din cele mai frecvente greșeli ale începătorilor este dorința de a-și împărtăși informațiile cu toți din jur, mai ales cu oamenii dragi, dar atunci când oamenii nu sunt pregătiți pentru asemenea informații, acestea îl pot și mai tare nedumeri și încurcă.

Viața de cuplu

Un alt lucru despre care nu se cuvine de vorbit cu alții, ține de viața de cuplu, conflicte, probleme, neînțelegeri sau în general regulile personale de funcționare a familiei. Cu cât mai puțin veți discuta despre propria familie, cu atât mai mult se va bucura de liniște și echilibru. Și cum îți educi propriul copil nu e recomandat să spui altora. Am zis mai sus: propriile reguli de funcționare a familiei, cu tot ce înseamnă ea, rămân PROPRII.

Starea financiară

Și desigur despre bani, cât câștigi, cum câștigi, cât lucrezi și cu cât ești remunerat. Doar dacă cineava are pentru tine o oferta de muncă mai bună decât cea actuală, este în drept să te întrebe ce salariu primești, pentru a ști ce ofertă mai bună să îți propună!

Trăiești în perioada posibilităților nelimitate. Când ai nevoie de niște recomandări pentru a preveni, înțelege sau depăși o situație, apelează doar la specialiști calificați!

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Vezi și: Aurelia Balan: „Spune te iubesc zi de zi, nu doar de Ziua Îndrăgostiților”. E cea mai importantă formă de iubire