În acest an, la răcelile sezoniere și la depresia de toamnă, evenimente „tradiționale” pentru fiecare anotimp rece, s-a adăugat și pandemia noului coronavirus, fapt care ne-a adus un plus de stres, anxietate, presiune socială și financiară, evenimente ce nu rămân neobservate pentru imunitatea noastră. Iată de ce anume acum este deosebit de important să abordăm o dietă echilibrată, lipsită de excese și deosebit de nutritivă. Toate aceste obiective pot fi atinse, în primul rând, prin alegerile potrivite.

Iată un TOP 5 al alimentelor indispensabile în sezonul rece:

Ardeiul dulce

În cazul acestuia, este vorba de vitamina C, un antioxidant puternic care ne fortifică sistemul imun, fiind un complice în sinteza celulelor imune noi, dar și menținerea celor existente. Pentru că cele mai importante surse de vitamina C – cătina și coacăza neagră nu sunt mereu accesibile, ardeiul dulce devine, astfel, o sursă bună, accesibilă și ușor de încorporat în meniul zilnic.

Slănina

Deși demonizată și evitată de multe ori, slănina este o sursă tocmai bună de acizi grași saturați și nesaturați, unii dintre aceștia indispensabili organismului în special în sezonul rece. Tot aici găsim și vitaminele liposolubile A, D, E și seleniul – elemente care sunt de ajutor în procesul de fortificare a imunității. Vitamina D este și o vitamină anti-depresivă, deosebit de importantă în sezonul mohorât, în care nu este acces la razele solare ultraviolete care o pot aduce cu sine în organism. Astfel, combinată cu usturoiul, slănina devine o armă eficientă împotriva virusurilor și a bacteriilor. Dar, atenție la cantități – 20-40 g/zi sunt suficiente.

Probioticele

O imunitate de fier nu se alege fără bacteriile bune sau așa-zisele probiotice, care ne îmbogățesc microflora intestinală și ne ajută să luptăm mai eficient cu bacteriile și virusurile patogene. O sursă bună de probiotice este iaurtul cu microorganisme vii, fără „fructe” și zahăr, cu un termen de valabilitate de maxim 10 zile. Alte surse de probiotice sunt kefirul și murăturile (Atenție! Produse murate, nu marinate și pline de zahăr).

Carnea roșie

Deși excesul de carne roșie a fost condamnat în multiple rânduri de autoritățile de sănătate internaționale, o cantitate dozată va aduce cu sine o porție de zinc și de fier – două minerale deosebit de importante pentru menținerea imunității. După posibilități, adăugați și produsele de mare în meniu – midiile, stridiile și creveții vă vor aduce o doză foarte bună de zinc, care este un aliat stabil al unei imunității de fier.

Turmericul, ghimbirul, usturoiul, pătrunjelul

Aceștia sunt cei patru aliați deosebit de importanți în lupta cu virusurile și bacteriile patogene. Adaugă-le în mesele zilnice deoarece au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene pronunțate.

La cele menționate aș mai adăuga să îți iei și doza de antioxidanți – din fructele și legumele de sezon, cât mai divers colorate, din ceaiul verde și ciocolata neagră, cu un conținut înalt de cacao, de calitate.

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Foto: Instagram/Maria-Victoria Racu

Citește și: Vitamina C – bariera de fier în calea virusurilor și a bacteriilor în sezonul rece. Maria-Victoria Racu ne spune de unde o luăm