De mici copii știm că Vitamina C ne ajută atunci când răcim sau avem gripă. Mamele noastre aveau grijă ca lămâia să nu lipsească din dieta noastră, mai ales în sezonul rece, completând regimul cu pastila dulce-acrișoară cu denumirea „ascorbincă”. Uite că totuși, nici lămâia și nici pastiluța nu au afecte magice, în schimb sunt alternative mult mai bogate în vitamina imunității decât cele menționate mai sus. Câteva sugestii le primim de la specialista în nutriție Maria-Victoria Racu.

Importanța vitaminei C în sezonul rece

Antioxidant puternic, vitamina C este cea care ajută la sinteza celulelor imune și la menținerea în bună funcțiune a celor existente, dar și la sinteza colagenului din piele, iar pielea, la rândul ei, este o barieră importantă în calea virusurilor și a bacteriilor. În plus, vitamina C ajută la absorbția fierului în organism, care este și acesta un susținător al sistemului imun.

De unde o luăm?

Pastilele sintetice (acid ascorbic sau askorbinkă, cum îi mai zicem) – nu e cea mai bună opțiune deoarece în așa formă se absoarbe prost în corp. Cel mai bine – din surse naturale, precum fructe și legume sau suplimente care conțin extracte din acestea

Citricele sunt cele mai sărăcăcioase surse de vitamina C. O doză bună (chiar peste norma zilnică) o are o porție din suc de cătină (30 g fructe și 150 ml apă mixate în blander și filtrat prin sită deasă), o porție (cât încape în palmă) de coacăză neagră, un ardei dulce crud, 150 g de broccoli, un pahar de ceai din măceșe infuzat la temperatura de 40 grade, un mănunchi de pătrunjel fie în salată, fie în suc fresh. Lămâia, portocala și mandarinele sunt la coada acestui top.

Ceaiul fierbinte. Vitamina C se distruge la temperaturi înalte (în special la cea de fierbere, la 100 grade). Iată de ce este important să infuzam ceaiul din măceșe sau din cătină la temperaturi mici, de maxim 40 grade.

Deci, ceaiul clasic fierbinte cu lămâie și miere nu aduce beneficii (unde mai pui că și se distrug toate proprietățile bactericide ale mierii la așa temperaturi).

Câteva idei de a vă lua doza de vitamina C:

Suc din cătină menționat anterior. Fibrele rămase după filtrare au fost utilizate pentru a face un ceai cu miere infuzat la 40 de grade.

  • Miere + cătină un pic pisate (3 linguri + 150 grame cătină) lăsate pentru 5 zile la întuneric.
  • Salată din broccoli, ardei roșu și suc de lămâie servită la o porție de ficat (bogat în fier) pentru dublu de beneficii.

Vă doresc cât mai multă vitamina C în meniu!