Există anumite tipuri de alimente care, odată consumate, stimulează organismul să piardă mai multe calorii și să facă mai puțin probabilă depunerea ceulelor de grăsime. La ele s-a referit și nutriționista Natalia Zubareva, care a venit cu noi recomandări pentru persoanele care vor să piardă din greutate.

„Oamenii continuă să creadă în dieta cu calorii negative. Potrivit acesteia, produsele conțin mai puține calorii decât arde organismul în procesul digestiei lor. E o ipoteză puțin probabilă, dacă luăm în considerare efectul termic al mâncării. Cu cât mai multe alimente consumăm, cu atât mai multă energie investim în digestia lor. Efectul termic al mâncării se exprimă prin numărul de calorii consumate în digestia alimentelor ingerate. Oricât de puține calorii ar conține produsele, efectul termic ia de la 3 și până la 30% din calorii. Nu putem cheltui mai multe calorii, decât conțin alimentele. Din fiecare 100 kcal, putem arde maxim 30 pentru digestie. Cel mai intens efect termic este provocat de alimentele care conțin proteine.

Dacă vom consuma un măr care conține 50 de calorii, pentru digestia lui vom cheltui maxim 5 calorii. Totuși studiile arată că unele componente bioactive pot spori consumul de energie de la digestia anumitor alimente. Unele legături fin alimente pot stimula metabolismul (spre exemplu, sinefrina și naringenina din grapefruit).

Super alimente pentru slăbit sunt considerate țelina – regina dietelor, castraveții, toate varietățile de varză și unele citrice”, explică dietologul.

 

Alte alimente cu calorii negative, care trebuie introduse în dieta celor care slăbesc:

– mere, merișoare (răchițele);
– portocale, mandarine, clementine, grapefruit, lămâi;
– ananas, mango;
– căpșune, zmeură, mure;
– caise, piersici;
– pepene galben / roșu;

Legume:
– sparanghel, sfeclă, țelină, andive, morcovi;
– broccoli, varză, conopidă, lăptuci, spanac;
– ardeiul iute, usturoiul, ceapa, prazul, napii;
– castraveții, roșiile, dovlecii, ardeii grași.