Oricât de mult am degusta din bunătățile de prin lumea întreagă, facem ce facem și tot la gustoșii cartofi ne întoarcem. Fierți, copți, prăjiți sau piure, ei sunt un aliment îndrăgit de aproape toată lumea.

Deși sunt asociați mai degrabă cu mâncarea de tip fast food, ei pot sta și la baza unor preparate mai sofisticate. Iar atunci când te gândești la rețete sofisticate, automat îți vine în minte gastronomia franțuzească.

Dacă te-ai săturat de rețetele cu cartofi pe care le tot repeți de ani de zile și ai vrea să încerci ceva nou, cu care să îi impresionezi și pe ceilalți, atunci te sfătuim să încerci rețeta de cartofi gratinați franțuzești, care va deveni în scurt timp noua ta plăcere vinovată!

Cartofi gratinați franțuzești: rafinament și savoare

Acest preparat delicios este încă o dovadă că bucătăria franțuzească își merită reputația. Cartofii gratinați franțuzești au fost gândiți să fie absolut delicioși, dintr-un motiv simplu: au fost creați pentru că tânărul prinț Henric al II-lea, numit Dauphin, să mănânce legume. De aici, desigur, se trage și numele preparatului. Gratin Dauphinoise merge excelent alături de fripturi, dar se poate mânca și ca fel principal, alături de o salată.

Ingrediente necesare:

  • 1.5 kg de cartofi albi;
  • 170 g de brânza Gruyere, dată pe răzătoare;
  • 350 ml de smântână lichidă, cât mai grasă;
  • sare și piper după gust;
  • 4 căței de usturoi, curățați și zdrobiți;
  • o legătură de cimbru proaspăt;
  • 30 g de unt;
  • cașcaval sau brânză pentru topping (opțional).

Metoda de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Ia un vas cu fund gros sau unul special pentru mâncăruri gratinate și unge-l cu unt sau cu alt tip de grăsime.

Curată cartofii, spală-i și taie-i în felii cât poți de subțiri. Așează-i în vasul de mai devreme, astfel încât să se creeze straturi de cartofi și să nu rămână prea mult spațiu liber. Asezonează-i cu sare și piper și presară pe fiecare strat o cantitate generoasă de brânză Gruyere. Pe ultimul strat, presară cașcavalul său un tip de brânză la alegere.

Pune smântâna lichidă, usturoiul și cimbrul într-o tigaie sau o cratiță și dă sosul în clocot pe foc mic.  Scoate cimbrul din sos, apoi toarnă-l pe acesta din urmă peste cartofi.

Pune peste cartofii gratinați niște unt și o porție extra de brânză sau cașcaval, dacă dorești. Pune-i la cuptor timp de o oră și jumătate sau până se înmoaie cartofii, iar stratul de la suprafață este auriu și ușor crocant. Servește cartofii gratinați franțuzești fierbinți, ca fel principal sau ca garnitură.

Poftă bună!