Pentru cel puțin două săptămâni ni se recomandă să evităm pe cât de mult posibil plimbările prin parcuri, ieșirile la cafea, distracțiile în club, antrenamentele la sală – singura cerință socială se limitează la statul în casă acum. Specialiștii prevăd schimbări în psihicul mai multor categorii de persoane și îi îndeamnă pe oameni să încerce, în pofida situației nespecifice, să-și păstreze calmul și să caute echilibrul în toate. Psiholoaga Cezara Dilevschi e relevat pentru AGORA mai multe aspecte care se pot schimba în psihicul uman după perioada de auto-izolare.

Izolarea va avea impact negativ asupra multor oameni

Specialista susține că perioada pe care o tranzitează o lume întreagă nu se pliază prea bine pe natura omului – care are nevoie de comunicare și de interacțiune directă cu alte persoane. Dilevschi nu neagă că statul în casă, în auto-izolare, ar putea lăsa urme pe psihicul celor care nu au reușit să rezolve unele probleme emoționale din trecut.

Cezara Dilevschi, psihologă

„Omul este o ființă socială și are nevoie de comunicare. Izolarea nu va trece pur și simplu, va avea impact negativ asupra multor oameni, mai ales asupra celor care sunt singuri în casă și se auto-izolează. Asta nu se va resimți acum și nici în 2-3 săptămâni.În zonele de risc pentru o tranzitare complicată a perioadei de auto-izolare sunt mai mulți oameni cu anumite tulburări: cei care au fost vulnerabili, au avut anumite tulburări în zona psihicului, au avut stări de anxietate, atacuri de panică, stresuri post-traumatice. Oamenii care au avut anterior tulburări de anxietate sunt deja extrem de sensibili”, spune psihologa.

Copiii ne vor ține în aria de conștientizare rațională și flexibilă

Anunțul că toate școlile și grădinițele din țară vor fi închise în contextul pandemiei, i-a dat peste cap pe mulți părinți. Cei mai mulți dintre adulți s-au pomenit că și-au mutat biroul în sufragerie și au împărțit în segmente egale viața de părinte, de angajat, de bucătar și menajeră. Specialiștii dau asigurări că, în pofida aparențelor, anume oamenii care îngrijesc de alte persoane în această perioadă au șanse să scape fără leziuni psihice:

„Persoanele care au se izolează pe această perioadă de timp dar au alături copii, case, curți, flori vor trece peste această perioadă mai ușor. Atunci când sunt ocupate mâinile, când ai de cine avea grijă, ai pe cine suna, cu siguranță te simți mai ușor. Chiar dacă copiii provoacă mult haos, dezordine, ei sunt cei care ne vor ține în aria de conștientizare rațională și flexibilă. Când avem copii și muncim de acasă, iar copiii sunt prin preajmă – e mult mai bine. Chiar cu implicarea dezordinii, gălăgiei, mofturilor, asta ne va ține mult mai conectați la realitate și nu-i va permite minții să o ia în diferite părți. În aceste momente, a avea grijă de cineva este un scut de apărare și pentru sănătatea mintală”.

Cu dezordinea ce facem?

„A avea un copil în casă și a fi curat este imposibil. Copilul are nevoie să caute, să scoate lucruri, să-și dezvolte spiritul de observație și experimente. Ei au nevoie de perioada asta de explorare pentru a se dezvolta. Mamele trebuie să fie calme, dar să-i implicăm pe cei mici în curățenia de după. Dacă nu-i lăsăm să facă dezordine lăsându-i să se joace – le lezăm niște drepturi”, explică Cezara Dilevschi.

Deși subliniază că îngrijorarea face parte din noi, Cezara Dilevschi susține că e extrem de important ca durata, intensitatea și frecvența acesteia  să nu depășească anumite limite.

„Panica și stresul cresc nivelul cortizolului, care în mod considerabil scade rezistența și imunitatea organismului. Panica nu ne ajută, doar ne face să fim mult mai vulnerabili în fața unui virus.Sunt multe metode a menține panica sub control. Suntem induși în panică de noutățile vehiculate și de faptul că multe dintre ele sunt fake-news. Oamenii care simt că nu se isprăvesc cu propria anxietate trebuie să caute mai puține noutăți. Să aleagă o oră pe zi când se informează. Să nu citească orice informații”, spune specialista.

Oferiți timp creierului să asimileze noile circumstanțe și să se obișnuiască cu ele

„Orice epidemie are un început și un sfârșit, totul va trece. În aceste luni noi pur și simplu trebuie să ne adaptăm situației. Creierul nu cunoaște încă cum este să depășească o asemenea situație. Pentru el situația este incertă și nu știe cum să-i facă față. Bunicii noștri vor tranzita mai ușor o asemenea situație, militarii care au fost în zonele de conflict ar putea să tranziteze mai ușor aceste momente pentru că au în creier un model care îi va ajuta să facă față mult mai bine”.

Amintim că deși ieri în ședința de Guvern, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi declara că perioada care se propune Parlamentului pentru a fi declarată stare de urgență va fi de 30 de zile, astăzi am aflat că în document e menționat că țara noastră ar urma să se afle în stare de urgență timp de 60 de zile.

Menționăm că, până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 30 de cazuri de coronavirus, dintre care un deces. Este vorba de pacienta în vârstă de 61 ani care a fost internată la Spitalul Clinic Republican și în ultimele zile conectată la respirație artificială. Victima avea și alte probleme de sănătate – hipertensiune de gradul doi, diabet zaharat de gradul doi.

Foto: Health Media Network, Unicef.org