Cu toții mai țipăm la copiii noștri, mai ales când sunt foarte mici și răbdarea noastră are limite. Țipăm pentru că au spart a treia farfurie din greșeală, ori că au aruncat din nou cu sos pe pereți. Țipăm după o zi lungă, în care simțim că pur și simplu nu mai putem.

Există, însă, câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne opri din țipatul la copii și pentru a coborî tonul, atunci când simțim că ni se întunecă privirea și ne fuge pământul de sub picioare. Iată despre ce este vorba:

6 sfaturi ca să elimini țipatul la copii:
1. Respiră, respiră, respiră!
O respirație conștientă, cu inspir și expir, face minuni. Înainte să te ia gura pe dinainte și să ridici din nou tonul la copilul care a răsturnat ceaiul a zecea oară, după ce ai dat din nou cu mopul, încearcă să îți aduci aminte să respiri și să te calmezi. Pauza de gândire de câteva secunde te poate readuce cu mintea în realitatea apropiată și poti, astfel, aplana mai ușor situația.

2. Ia-l în brațe!
Un copil nervos care testează limitele părinților lui de nenumărate ori pe zi e un copil care are nevoie de conectare și de atenția ta. Care se poate calma mai degrabă cu liniște și iubire, decât cu scandal și amenințări. Când simți că situația scapă de sub control, ia-ți copilul în brațe și uite așa vă faceți reciproc bine: detensionezi starea proastă a celui mic, te calmezi și tu în scurt timp.

3. Dă muzică mai tare!
Funcționează, atât pentru cel mic care urlă din senin și nu mai știi de la ce a plecat cearta, cât și pentru tine, cea care nu se mai poate abține. Dă sonorul tare la muzică și eventual poți încinge un dans mic care să îți consume furia și să te ajute să uiți de casa cu fundul în sus.

4. Mușcă-ți limba!
Alfie Kohn, celebrul autor american de cărți de parenting care a susținut și în România două conferințe cu mare succes, spune mereu că părinții înțelepți au mereu limba mușcată. Așa că mușcă-ți limba (la figurat, te rugăm) și încearcă să apelezi la rațiune.

 5. Pleacă în altă cameră!
O pauză de 5 minute, în baie sau în dormitor, cu ușa încuiată pe dinăuntru, ajută la relaxarea minții. Decât să ții prelegeri fără audiență și să țipi la copii să își facă curat în cameră, mai bine te izolezi un pic și îți regăsești calmul. Până la urmă, o cameră murdară nu a „omorât” pe nimeni, poate doar niște nervi de părinți.

6. Uită-te în oglindă!
Dacă nici măcar ție nu îți place cum arăti atunci când te enervezi, atunci asigură-te că ai la îndemână o oglindă unde te poti vedea fix când ești gata să explodezi. O oglindă la timpul potrivit face minuni pentru liniștea familiei, așa că asigură-te că ai peste tot prin casă câteva oglinzi mici pe care le poți scoate la nevoie.

SURSA