În această perioadă a anului, femeile sunt preocupate de slăbit sau de detoxifiere sau cel mai bine ar fi să le lege cumva împreună. Nutriționista Victoria Ursu a decis să aducă o rază de lumină peste aceste două procese, atât de diferite, dar în același timp atât de complexe ca și mod de implementare și acțiune asupra organismului femeii.

„În primul rând trebuie să fim atente la metode, dar și la oamenii care ni le propun și intenția lor. Dacă totul era simplu, probabil noi toate eram suple, dar nu prea e așa. Și dacă totul era înțeles de noi, aveam mereu corpul curat ca la naștere, însă iarăși nu e așa. Prima întrebare este să clarificăm de ce vrem să slăbim și de ce vrem să ne detoxifiem? Determinați dacă aveți nevoie cu adevărat de asta și țineți cont de 3 lucruri importante:

DIETA pentru slăbit și pentru detoxifiere

NU e una și aceeași!

La slăbit se va ține cont de necesarul și deficitul caloric zilnic (în funcție de vârstă, înălțime, greutatea actuală, efortul fizic), suplimentar se va spori cu 5-10% aportul proteic. În rest aceeași varietate, diversitate, moderație și savoare din alimentele primare ca și la dieta obișnuită.

Și pentru că sunt necesare 4 date individuale, evident – dieta va fi personalizată pentru a nu ne dăuna.

La detoxifiere se va aborda alimentația vegană, de post (exclusiv produse de origine animalieră), consumul de legume crude mai mult decât coapte, sucurile și fructele cu moderație.

Nu se va monitoriza deficitul caloric sau porția, se va merge pe principiul bunei masticații și ridicare de la masă în stare de sațietate 80%.

IDENTIFICAREA CAUZELOR ȘI ELIMINAREA LOR

Dacă vei respecta dieta și celelalte componente asociate (mișcarea dozată, somnul și hidratarea), cu siguranță te vei bucura de rezultat (într-un timp mai scurt sau mai lung în funcție de mai mulți factori), ÎNSĂ… ai nevoie de MENȚINEREA respectivului rezultat.

Pentru asta va fi necesar să analizezi cauzele ce duc la tulburările de greutate / sursele din care acumulezi toxinele.

E foarte importantă această etapă, nu o neglija. Din acest motiv, multe femei se întorc la greutatea anterioară sau devin obosite și epuizate lăsând mâinele în jos.

E nevoie să introduci un Jurnal alimentar (o agendă simplă), în care să scrii timp de 2 săptămâni tot ce consumi, la ce oră și ce stare te copleșește la fiecare masă.

Ai putea face descoperiri în materie de alimente preferate, cantitatea lor, dependențele și frecvența meselor”, spune nutriționista Victoria Ursu.

Distribuie articolul: