Corina Muntean – fondatoarea  „Friendly School”  este invitată noastră de la „După Cortină”. Cu siguranță o cunoașteți ca fiind femeie de afaceri, dar de această dată am vrut să o vedeți din altă perspectivă. O femeie, care a trecut prin multe încercări: divorț, depresie, pierderi, dar până într-un final reușind să își împlinească menirea – cea de a transmite altora cunoștințele sale. 

Citește mai jos câteva fragmente din interviul video oferit de Corina Muntean

Divorțul de la 26 de ani…

„Așa mi-am pus eu un scop: finisez facultatea și apoi mă căsătoresc. Pe atunci lumea se căsătorea foarte timpuriu, 22 de ani era cumva deja târziu. M-am căsătorit cumva la insistența părinților mei mai mult, pentru că eu nu îmi doream atât de repede. Consider că a fost un pas grăbit, trebuia să ne trăim viața și să ne cunoaștem mai mult, poate dacă ne cunoșteam mai bine nu se solda cu divorț, dar cu o căsătorie fericită în continuare”, ne-a mărturisit Corina.

Plecarea în America…

Plecarea Corinei în America se aseamănă cu multe alte plecări ale studenților dornici să trăiască visul american. Aceasta s-a înscris la un program Work and Travel și, deși mulți îi spuneau că nu prea are șanse, fiind la limita de vârstă pentru un astfel de program, iată că destinul a fost de partea ei.

Aventura Corinei a durat trei ani. Vara muncea în SUA, iar toamna se întorcea la școala de engleză, unde era profesoară. După trei ani de zile Corina a decis să se mute definitiv în Statele Unite.

Este o mare nebunie să ai green card să renunți la el și să revii în Republica Moldova…

„Eu am hotărât să rămân în Statele Unite dintr-un singur motiv: la revenire acasă treceam printr-o depresie. La 29-30 de ani această depresie s-a acutizat pe fondul unei relații eșuate și atunci mi-am zis că personal nu o să mă mai realizez în Moldova, profesional eram realizată…

Era valul ăla mare de emigrări (nu că acum nu ar fi)… Plecau persoane notorii din Republica Moldova și eu m-am comparat cu ele – cea mai mare greșeală pe care poate să o facă un om este să își compare viața cu trăirile altcuiva.

Am decis să rămân în SUA, dar desigur voiam ca totul să fie legal și am găsit metoda de a rămâne legal – mi-am făcut green cardul.

Este o mare diferență de a fi turist în SUA și de a fi cetățean. Acest lucru l-am înțeles greșit și târziu. Ritmul de viață este total diferit de cel din Republica Moldova. Când am rămas în America eu mi-am luat acomodarea foarte în serios și asta înseamnă bani, bani mulți, peste 20-30 de mii de dolari ca să poți să îți cumperi o mașină, o casă. Oamenii o fac la fel, doar că o fac treptat.

Au fost bani investiți în avocat și în tot procesul, după care eu mi-am pus targetul ca în 3-4 luni de zile să câștig 20 de mii de dolari. I-am câștigat, doar că am plătit după asta un preț foarte mare și anume cu sănătatea. Când am ajuns la etapa că am green cardul, am o sumă bună de bani în cont, am un job în WashingtonDC  într-o companie americană, eu nu am mai putut să fac față.

Absurd, un om care a putut să facă atât de multe el a ajuns în ipostaza în care să nu poată să doarmă nopțile, să nu răspundă la telefon… eu chiar nu am putut să fac față acelui job”, recunoaște Corina.

Cum s-a manifestat depresia în cazul invitatei noastre și cum a supraviețuit o lună de zile fără somn, află urmărind interviul video.

 

Întoarcerea acasă și deschiderea „Friendly School”…

„Atunci când mi-am lansat școala de engleză nu m-am gândit că deschid o afacere, nu acesta a fost scopul. Eu îmi doream să trăiesc acest vis și să creez propriul produs din toată experiența pe care o aveam, pentru că eu nu am creat ceva inedit, nu am adus aer cosmic de pe nava X sau Y, ca să zic că a fost un produs nou. Am apărut ca o altă o școală printre colegii mei, care au avut experiență și, la fel și eu, aveam o experiență de 12 ani.

Toate experiențele în care eu am fost expusă, chiar și cele pozitive și negative legate de SUA, Norvegia și de Corjeuți, au dus la acest curaj. Pentru că eu cred că mai întâi de toate trebuie să ai curaj: Trebuie să fii un pic nebun și un pic neordinar ca să te bagi în toată afacerea asta”, ne-a mai spus Corina Muntean

„Mă simt super norocoasă că la 32 de ani am reușit să creez Friendly School. Scopul este ca acest produs și acești oameni care vin și fac cunoștință cu mine să devină din ce în ce mai buni și spre asta lucrez în fiecare zi.”

Află povestea de viață absolut fabuloasă a Corinei Muntean, urmărind interviul video.