Săptămâna aceasta avem o invitată mai specială la interviu #dupacortina. Nu în fiecare zi un om din politică este de acord să iasă din zona de confort și să se lase văzut de public altfel. Olesea Stamate, fosta Ministră a Justiției și actuala Președintă a Comisiei Juridice din Parlament, a acceptat invitația noastră și am reușit să cunoaștem omul din spatele politicianului. Am vorbit despre femeia de carieră, stereotipuri, vise, critici și neadevăruri apărute în presă de când a intrat în lumea politică.

Citește mai jos câteva dintre declarațiile invitatei, iar interviul integral vizionează-l în video-ul de mai sus:

Despre feminism și egalitatea dintre femei și bărbați

„Eu cred că este important ca fiecare să își găsească rolul în această societate, acolo unde crede că poate aduce o valoare deosebită, acolo unde se poate manifesta pe deplin și unde poate să aducă un beneficiu societății și tot o dată să existe mecanisme care să încurajeze această participare, adică să nu îi fie create anumite piedici în manifestarea acestei participară, cred că acesta este cel mai important element pentru participarea mai activă a femeilor inclusiv în activități politice.

Sunt domenii în care femeile se descurcă mai bine și nu înseamnă că nu ar putea bărbatul să se descurce bine sau la fel de bine. Și la fel, sunt domenii în care bărbații se descurcă, momentan, mai bine, dar asta nu înseamnă că femeia nu ar putea să facă față, întrebarea este dacă trebuie. Dacă o femei vrea să se descurce la fel de bine ca un bărbat într-un anumit domeniu, ea va depune efortul și se va descurca.

Femeia și bărbatul au anumite trăsături, anumite capacități de la natură care le sunt specifice și prin care se completează reciproc. Uneori ce are femei, nu are bărbatul și ce are bărbatul nu are femeia.”

Despre critici…

„Cred că mă deranjau mai mult la început decât mă deranjează acum. Îmi dau seama că nu poți să nu fii criticat în activitatea pe care o desfășor, este normal. Niciodată nu îi poți mulțumi pe toți. Întotdeauna va fi o partea a cetățenilor care vor fi mulțumiți de ceea ce faci și o altă parte care a cetățenilor care vor fi veșnic nemulțumiți de ceea ce faci, respectiv critici vor fi.

Mai urmăresc ceea ce se scrie, dar nu sunt focusată pe ele fiindcă îți distrag mult din atenție și cumva te împiedică să vezi tabloul mare. Fiindcă atunci când te concentrezi și urmărești foarte mult criticile te focusezi pe un domeniu foarte îngust și își scapă tabloul mare, dar este foarte important în politică să vezi tabloul mare pentru că doar așa este foarte clar care îți sunt obiectivele și încotro mergi.

Uneori din critici poți să înveți ce nu ai făcut bine și ce poți să faci mai bine.”

Neadevăruri din presă… 

„Lucrurile care nu sunt adevărate le ei ca pe un zvon și nici nu neapărat te deranjează. O să vă dau un exemplu. În 2019 când eram ministru apăruse zvonul că aș fi nepoata lui Constantin Botnari, așa numitul „Borsetka”, care este o glumă, probabil, sau un zvon pe care l-a lansat cineva intenționat. ”

Urmărește interviul integral pentru afla a detalii despre viața de familie, cât de mult iubește animalele și ce hobby-uri are.