Pentru Dumitru Niculăiță, mișcarea este un stil de viață și o formă prin care îți schimbi limitele în toate domeniile vieții. Fiind specialist în domeniul marketing și petrecând majoritatea timpului la birou, tânărul s-a gândit să evadeze din rutina zilnică, adoptând un mod sănătos. Și, așa precum fiecare alergator are o poveste a începutului, în continuare vă propunem să-i descoperiți povestea lui Dumitru.

Dumitru, spune-ne ce reprezintă pentru tine alergarea unei curse de maraton? Este un sport, o pasiune sau ceva mai mult?

Alergarea o practic din pasiune pentru sport. Mai fac și sală de 2-3 ori pe săptămână. Maratonul și în general, cursele de alergare se transformă în evenimente tot mai ușor accesibile, prin care poți să-ți demonstrezi că dacă vrei, poți să te transformi într-un om mai bun, să te îmbunătățești, și nu doar pe partea fizică a corpului tău. Pentru a evolua, oamenii trebuie să iasă din zona de confort. Asta se face la maraton și în cadrul altor curse de alergare mai complicate. Dacă ai reușit să termini un maraton, sigur șansele tale sunt mari să poți să evoluezi și în alt domeniu sau alte direcții ale vieții tale.
La ediția de anul acesta a InternationalChisinauMarathon am primit „botezul” de maratonist. A fost prima mea cursă oficială de 42+ km și va rămâne specială în mintea, inima și corpul meu.

Când și cum ai început să alergi?

Practic, la evenimente sportive, am început să alerg din 26 aprilie 2015, când a fost organizată prima ediție a InternationalChisinauMarathon. Atunci fiind Managerul Departamentului de Marketing & PR al unei companii cu un colectiv mare, am hotărât cu o parte din colegi să participăm la cursă, fiind un motiv bun de a ne aduna împreună și de a ieși din rutina zilnică a muncii de birou – orice activitate în echipă crează o atmosferă prietenoasă în colectiv, care ulterior devine mai unit și mai productiv. Dar era și un mod de promovare a imaginii corporative. De atunci și până acum, am participat la majoritatea competițiilor de alergare, atât pe asfalt cât și trail, organizate de către cele mai mari 2 cluburi sportive din țara noastră – Sporter și Run Moldova. Cam la toate evenimentele, îmi îndemnam și colegii de serviciu să participăm împreună.

La ce te gândești în timpul curselor? Cum te motivezi să continui și să ajungi la final?

Mă gândesc la cât mi-a mai rămas ca să repartizez proporțional energia rămasă pentru distanța ce o mai am de parcurs. De asemenea mă gândesc dacă e nevoie să mă opresc la următorul punct de alimentare să iau un pahar de apă, să mănânc ceva sau să sar peste.

Cum te antrenezi? Care este strategia ta de antrenament?

Din păcate nu am o strategie de antrenament bine pusă la punct. Am alte activități care îmi consumă energia, timpul și mă strădui să fac antrenamente regulat, dar nu așa pe cât îmi doresc. Însă sunt nevoit să lucrez la aceasta, așa cum îmi propun să evoluez la distanțele și timpii parcurși în următoarea perioadă. Îmi elaborez acum calendarul de evenimente la care voi participa în 2019, în paralel cu o strategie pe termen scurt și mediu pe care o voi urma.

Ce mănânci înainte de maraton?

Cu două-trei zile înainte fac o cură de carbohidrați. E nevoie de calorii, de energie, ca să termini un maraton. Hidratare din belșug. În ziua evenimentului, am grijă să iau micul dejun, ceva mai ușor – terci de ovăz cu miere, banane, poate iaurt. Alergatul pe stomacul gol nu e o idee bună, cel puțin nu pe distanțe lungi. Alcool – 0. Pe lângă alimentație e foarte necesar și somnul.

Spune-ne care este cea mai frumoasă experiență legată de maraton? Cu siguranță ai povești interesante de pe traseu.

Experiențele frumoase se trăiesc la fiecare cursă, alături de oamenii pe care îi întâlnești. În general, organizatorii curselor de alergare de la noi au grijă să avem experiențe frumoase pe trasee, indiferent că e cursă subterană – Cricova Wine Run sau ceva asemănător la Tarabostes Trail. Ceva frumos pentru mine a fost la maratonul din 30 septembrie, unde am alergat aproximativ un km, susținând o persoană imobilizată în scaunul cu rotile, aceasta trebuia deja să termine distanța, iar eu am continuat pe altă pistă, inspirându-mă pentru următorii 10 km. Experiențe plăcute trăiești și când faci cunoștință pe traseu cu persoane trecute de 50-60 sau 70 ani, care pot alerga nu neapărat mai rău ca tine.
Odată ce treci linia de finiș, indiferent de cât de rapid ai fost, viața ta nu va mai fi la fel! Există o vorbă, ce zice: „Dacă vrei să câștigi ceva, aleargă o cursă de 100 de metri. Dacă vrei să trăiești o experiență, aleargă un maraton.”

Ce sfaturi i-ai da unei persoane care dorește să participe la un maraton pentru prima dată? De ce ar trebui să țină cont?

Vizitarea unui doctor specialist, pentru a vedea dacă corpul e pregătit să iasă din zona de confort zilnic și antrenamente regulate. Dacă deja practică activ această formă de sport – alergarea, cred că 2-3 luni de antrenament rațional – atenție, rațional, sunt destule pentru a participa și chiar obține rezultate bune. Dacă e începător, minim 6-7 luni de antrenament sunt ok pentru primii 42 km ce se pot încununa și cu o medalie.

Vezi și: Top maratoane internaționale. Vezi în ce țări ai putea să alergi în 2019

Distribuie articolul: