Mâncăm pentru că ne este foame sau pentru că avem pofte? Deseori anume alimentația incorectă se face vinovată de adăugarea în kilograme și dar și de multe probleme de sănătate pe care le avem. Ce este mâncatul emoțional și cum îl diferențiem de poftele pe care le avem, ne spune medicul nutriționist Maria-Victoria Racu.

Conform datelor statistice, în adaosul kilogramelor în plus sunt implicați factorii: alimentari (prea mult mâncăm și prea puțină energie cheltuim) – 50%; psihologici și emoționali (compensăm furia, agresivitatea, frustrarea, singurătatea, bucuria cu mâncarea) – 25%; tulburările alimentare (mâncatul compulsiv) – 25%.

Vă ofer două exerciții de luptă cu cel de al doilea grup de factori. Important este în această situație să căutăm cauza, nu să suflăm în bubuță odată ce avem nevoie de intervenție chirurgicală.

Exercițiu #1. Foame sau poftă?

La afirmația „Aș mânca ceva” încearcă să răspunzi la întrebările:

  • Unde simt în corp dorința – în cap și la nivelul limbii sau chiar în stomac (care îmi dă de știre că e înfometat);
  • Când a fost ultima masă? (Recent = poftă, Demult = foame);
  • Ce aș mânca? Întreabă-te dacă ai mânca o salată, o porție de broccoli sau un morcov. Dacă strâmbi din nas, cel mai probabil e poftă.
  • La ce temperatură să-mi fie mâncarea? Dacă doresc ceva călduț, o să îmi calmez foamea, iar dacă merge și rece, mai degrabă e poftă.

Exercițiu #2. Analiză după un episod de mâncat emoțional.

  • Mă opresc și analizez. Cel mai bine ar fi să iei un pix si un carnețel, în care să răspunzi sincer la întrebările:
  • Ce făceam când mi-a venit pofta? Poate priveam un film care mi-a răscolit emoții sau m-am certat cu iubitul;
  • La cine mă gândeam? Poate tot la el și mi-am inventat multe frustrări și concluzii poate inexistente;
  • Ce am simțit? E foarte important să înțeleg ce sentimente am experimentat – furie, frică, frustrare, singurătate, bucurie sau altceva. Dacă îți este greu să înțelegi, dă o căutare cu listă de sentimente – din ea îți vei selecta la sigur ceva;
  • Ce mi-aș dori, de fapt? Poate mai multă atenție, afecțiune, înțelegere, dialog constructiv?

Dacă ați stabilit că cel mai des mâncați din motive emoționale, atunci încercați să rezolvați problema mâncând doar atunci când vă este foame. Dacă nu, este cazul să apelați la un psiholog.

„Nu lăsa emoțiile în corp și nu încerca să găsești rezolvarea sau butonașul doar cu mâncarea. Nu te va aduce nici la rezolvare, nici la armonie cu propriul tău corp”, mai spune medicul nutriționist.

Sursa: Maria-Victoria Racu