A 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar „CRONOGRAF” și-a deschis astăzi larg ușile în Capitala Republicii Moldova, adunând nume mari din cinematografia mondială în cadrul unei Gale. Evenimentul are loc la Cinematograful „Odeon”, iar echipa Agora a fost la fața locului, răpind câteva minute de impresii și noutăți de la regizorul Igor Cobileanski și producătorul Dumitru Marian.

Nu vin cu noutăți în acest an, mai degrabă ca un simplu spectator și îl recomand cu căldură tuturor celor care încearcă să țină cursul stilului documentaristic al cinemaului, pentru că la Cronograf vin filme foarte bune și care chiar merită a fi văzute. E o ocazie rară de a fi conectat la tot ce înseamnă film documentar.

Nu am o recomandare, pentru că nu am consultat agenda Festivalului. În mod special nu am văzut nimic înainte. Voi fi un simplu spectator în sală și sunt convins, probabil și datorită edițiilor precedente, că filmele din acest an vor fi bune. Mai am și niște informatori care mi-au spus că le-au văzut, le-au selectat și că anul acesta este o selecție de minune”, mărturisește reputatul regizor Igor Cobileanaski.

Posted by Agora.md on 25 Mai 2017

Nu sunt regizor, sunt producător, am trecut peste faza de regie și am înțeles că mă pricep mai bine la organizat artiștii, decât la a fi artist eu însumi.

 Recomandarea mea pentru cinefilii de la Chișinău este să își facă rost de un abonament astăzi și să-și ia rămas bun de la neveste până luni sau să vină cu ele. Eu vorbesc de cazul meu: din păcate, soția mea nu va fi la Cronograf, pentru că eu voi fi aici practic nonstop; mi-am programat să fiu aici la toate filmele posibile.

Dacă insistați să recomand, filmul care m-a impresionat pe mine cel mai mult este „Synopsis” – un film din Lituania, pentru că cunosc documentarul din Țările Baltice și îmi plac la nebunie. Probabil, ar putea fi și „Dead ears”, despre un tată cu fiul lui, deja adult, care este și surdo-mut. E un film despre relația dintre acești oameni, care trăiesc undeva, la periferiile hărții; e un film observațional, absolut impresionant. Proiecția sa va fi sâmbătă”, spune producătorul Dumitru Marian.

f65862e44414c65e2034191d7bec0a01

Aminim că FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

Vezi și:

Zile pline de muzică și filme bune: Vezi ce te așteaptă la CRONOGRAF 2017

FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „Un bastard” – povestea care încă se repetă de prea multe ori

Ia un bilet la CRONOGRAF, iar Stil Tur îți dă banii înapoi

Un medalion de documentare moldovenești va deschide FIFD CRONOGRAF 2017

FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „O istorie conjugală” – filmul cu un final neașteptat, ce merită a fi văzut!

„Sunt pictoriță, scriitoare și o târfă revoluționară!” FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă filmul „Frumoasa nopții”