Patru documentare de scurt metraj semnate de regizori moldoveni vor deschide oficial cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Deschiderea va avea loc joi, 25 mai, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural Odeon.

Personaje și locuri pitorești se vor regăsi pe ecran la gala de deschidere a festivalului CRONOGRAF, într- o încercare de a redescoperi filmul documentar moldovenesc și universul lui poetic. Cele patru titluri din retrospectivă sunt puncte de referință în istoria cinematografiei naționale și vor fi proiectate ca un gest de omagiu și de reverență pentru cineaștii moldoveni ce au făcut cândva un bun renume documentarului autohton.

Cele patru documentare, filmate pe peliculă în perioada anilor `60  și `80, surprind  nu doar nervul creativ și limbajul expresiv al timpului, dar și contextul social, perioada istorică și subtextul politic al acelor vremuri.

Fântâna marelui regizor Vlad Ioviță, Trânta, în regia lui Anatol Codru, Moara, un film semnat de Vlad Druc, Jocurile copilăriei noastre, realizat de Vlad Druc și Mircea Chistruga, sunt filme care au înscris o filă emblematică  în istoria cinematografiei moldovenești și sunt și azi la fel de vii, viguroase și valoroase.

În contextul acestei proiecții, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască și să-i aplaude pe membrii echipelor de filmare, cei ce au făcut istorie și au croit documentarului moldovenesc o bună reputație în spațiul post-sovietic.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

CRONOGRAF te cuprinde și te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

***

Pentru a afla mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa [email protected] sau accesa site-ul FIFD CRONOGRAF. 

De asemenea ne puteți urmări pe Facebook: FIFD CRONOGRAF și pe  Youtube: FIFD CRONOGRAF 

Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate pe iticket.md. Accesul la secțiunile cadRO, Un LIKE pentru DOCUMENTAR, Producții Locale și CRONOGRAF Junior este gratuit.

Citește și: 21 de filme excepționale vor fi prezentate la Secțiunea Principală a FIFD CRONOGRAF 2017

CRONOGRAF & MUSIC – seri cu muzică și film pe strada pietonală

CRONOGRAF&Music a colindat orașul într-un camion cu muzică live

FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „O istorie conjugală” – filmul cu un final neașteptat, ce merită a fi văzut!

„Sunt pictoriță, scriitoare și o târfă revoluționară!” FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă filmul „Frumoasa nopții”

disclaimer Arta si cultura

Distribuie articolul: