Festivalul Internațional de film documentar CRONOGRAF a dechis azi ce-a dea 16-a ediție, în care timp de o săptămână vor fi prezentate 76 de filme din peste 30 de țări. Anul acesta festivalul mai vine cu două dimensiuni noi. Astfel va fi organizat și CRONOGRAF&MUSIC, care va dura patru zile și vor fi difuzate filme documentare de muzică.

Festivalul CRONOGRAF&MUSIC este un proiect în colaborare cu Pot Music, finanțat de către Agenția Elvețiană pentru dezvoltare și cooperare, și susținut de Ministerul Culturii Republicii Moldova. Pentru acesta sunt dedicate patru zile pline de show live cu trupe tinere din comunitatea POT Music, urmat de proiecții de filme documentare cu tematică muzicală și Q&A cu echipele de producție, invitate a FIFD CRONOFRAF.

O altă acțiune este Turneul Cronograf în 20 de regiuni ale țării, astfel oamenii din afara Chișinăului vor putea viziona cele mai noi filme documentare la ei acasă.

„Republica Moldova are nevoie de mai multe evenimente culturale care promovează arta contemporană. Guvernul Elveției în prezent elaborează o nouă strategie de cooperare cu Republica Moldova, iar Cultura este unul din domeniile care va fi suținut în următorii patru ani”, afirmă Natalia Cernat, reprezentantă a Agenției Elvețiene pentru dezvoltare și cooperare.

„Avem și propuneri de modificare a legii pentru cinematografie, suntem cointeresați în dezvoltarea acestei industrii și anul acesta în premieră v-om finanța producția de film național, dar si coproducții. E normal să mergem mână în mână, pentru ca producțiile cinema de calitate să fie vizibile și apreciate în Republica Moldova”, spune directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi.

Anul acesta în premieră se va înmâna premiul mare pentru secțiunea principală a concursului, premiul v-a fi oferit de către Ministerul Culturii iar câștigătorul v-a fi ales de către un juriu de peste hotare.

Banii din procurarea biletelor vor contribui la premiul pentru Filmul „Simpatia Publicului”, astfel pe parcursul vizionării filmelor, vizitatorii vor putea să-și noteze filmele preferate, după care se va face o totalizare și se va selecta câștigătorul.
Mai jos vezi lista cu trupele și filmele din cadrul proiectului CRONOGRAF&MUSIC
Trupele :
The Cocktails, Alternative rock și Grunge

Via Dacă, Folk alternativ

Labba Trissta, Punk, Blues

FlashBlood, Rock

Claps, Pop, Funk, Rock

Sillage, Rock

PLUMBUM, Rock alternativ

The Glimpse, Pop punk

Citește și: FIFD CRONOGRAF 2017 prezintă „Un bastard” – povestea care încă se repetă de prea multe ori

Filmele documentare cu tematică muzicală care vor fi proiectate la CRONOGRAF&MUSIC sunt:

Beats of Freedom/ Ritmul libertății (Polonia) prezintă un timp excepțional în Polonia, când rockul alternativ a explodat cu o forță nemaivăzută în blocul socialist, a schimbat un sistem politic și a restaurat libertăți personale.

Own Voice/ Propria voce (Ucraina) este un documentar despre curajul unei trupe din epoca socialistă de a urma propriul stil de muzică.
100 Raisings/ 100 de movile (Moldova) este un film despre muzica folclorică din spațiul românesc.

Tuning people, birds and flowers/Acordând oameni, păsări și flori (Moldova) vorbește despre terapia prin muzică.

Vezi și: Ia un bilet la CRONOGRAF, iar Stil Tur îți dă banii înapoi

Alexandrina Vrînceanu, stagiară