Luna septembrie vine de fiecare dată cu schimbări pe care le resimțim în organism sub formă de simptome mai puțin plăcute, toate identificate în cu depresia de toamnă. Apetitul excesiv, somnolența și anxietatea sunt doar câteva dintre senzațiile fiziologice pe care le resimțim din cauza răcirii timpului, a scăderii duratei zilei și a altor factori naturali. În contextul acestei provocări pe care le parcurg în special femeile, am ținut să solicităm opinia unui nutriționist cu experiență. Luminița Suveica ne-a dezvăluit pe îndelete ce putem face, pentru a neutraliza semnele de depresie, acuzate odată cu schimbările sezoniere.

Doamnă Suveica, femeile sunt una din categoriile care suferă schimbări simțitoare, odată cu venirea toamnei. Ce simptome importante anunță depresia de toamnă?

Există mai multe simptome care ne vorbesc despre o eventuală depresie, acestea ar putea fi: nervozitatea, senzație de oboseală, somnolența, schimbări spontane de dispoziție, pofta exagerată de mâncare ș.a.

11665361_494306457394914_5577266601522807641_nMulte femei parcurg, toamna, stări depresive profunde. Din ce cauză se întâmplă și cum le poate veni în ajutor alimentația, în acest sens?

Motivul depresiei este durata mai mică a zilei, cu toții ne bucurăm mai puțin de soare și, nu în ultimul rând, schimbările hormonale specifice pentru această perioadă. O alimentație sănătoasă, cu mai multe fructe și legume, însoțită de un mod activ de viață, combate depresia. Dar dacă există semne mai pronunțate ale depresiei, nu ezitați să vă adresați după ajutor la un specialist.

Organismul tinde să vrea mai multă mâncare. Cum trebuie să procedăm: mâncăm mai mult, până când ne săturăm, sau ne abținem de la prea multă mâncare?

Regula de bază este să mâncăm sănătos, conform principiilor alimentației sănătoase. De dorit să avem cinci mese pe zi, cu repartizarea caloriilor în felul urmator: dejun – 25%, prânz – 35%, cina – 10% și gustările – 15%. În meniul zilnic trebuie introduse cât mai multe fructe și legume de sezon, iar deserturile să fie consumate în prima jumătate a zilei, când metabolismele sunt mai intense.

10271558_404058289753065_3040665533635344217_n

catsCe recomandați pentru combaterea stărilor de somnolență permanentă? Mai ales persoanelor care au un regim de muncă sedentar/la birou?

Cele mai indicate sunt plimbările la aer liber, mersul pe jos cel puțin 30 de minute pe zi și, evident, practicarea sportului.

Dacă tot am pomenit de birou, dezvăluiți-ne identitatea celor mai sănătoase și inofensive gustări în special pentru organismul femeilor.

La birou e bine să consumăm fructe, iaurturi, brânzeturi și, de dorit, să evităm produsele din patiserie.

Sunteți adepta dimineților în care stomacul primește o porție mare de apă caldă cu suc de lămâie?

Da, sunt adepta acestei băuturi. Anume această băutură face bine organismului, îl trezește, oferă porția de energie de dimineață și combate constipația.

Dintre toate fructele și legumele de sezon, care credeți că sunt cele mai mari energizante?

Absolut toate fructele și legumele de sezon oferă energie și buna dispoziție, deoarece conțin multe vitamine și minerale, atât de necesare organismului nostru.

12065636_527096054115954_3284142121931029953_n

Ce produse considerați că sunt cele mai bune stimulente ale hormonilor fericirii?

Deserturile preparate din fructe, care pot fi consumate în prima jumătate a zilei. Ciocolata este și ea un stimulent a hormonului fericirii, dar ea trebuie consumată în proporții foarte mici.

Vă mulțumim pentru această „porție” esențială de recomandări utile cititoarelor EA.md!

Foto: Arhiva Personală