În luna iunie gândul ne aduce la cireșe, frigărui, la iarba artificială din grădină și… desigur la căpșune. Chiar și aerul din stradă, de lângă tarabe și magazine, dar și din case s-a îmbibat cu mirosul irepetabil de căpșune. Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne spune tot ce trebuie să știm despre acest fruct delicios și atât de benefic sănătății noastre.

Căpșuna- regina primei luni de vară

Dulce-acră, aromată și așteptată întreg anul, căpșuna are un șir de beneficii pentru organism. Alcătuită în proporție de 91% din apă și doar 7 grame de glucide, aceasta are doar 32 de calorii pentru 100 de grame. Datorită acestui fapt, nu face rău siluetei și poate fi consumată chiar și seara.

Cu atât mai mult, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un minim de 400 grame de fructe și legume pe zi. Astfel putem preveni bolile de inimă, diabetul zaharat și cancerul. În acest caz, bunătățurile de sezon sunt salutate. Iar căpșuna devine un aliat al nostru în goana după sănătate și frumusețe.

Mai jos am decis să listez câteva curiozități despre căpșune, dar și sfaturi pentru a obține maximum din acestea:

  1. Pe scara de la 0 la 100, căpșuna are un indice glicemic de 40. Acest fapt semnifică că consumul acestui fruct nu mărește prea mult zahărul din sânge. Astfel, căpșuna este recomandată și diabeticilor.

Atenție! Adăugând zahăr și frișcă peste căpșune, acest indice poate deveni dublu. Respectiv, poate dăuna unei persoane ce suferă de diabet zaharat.

  1. Căpșunele sunt bogate în vitamina C și acid folic. Pentru a le păstra în cantități maxime în fruct, consumă cât mai multe căpșune proaspete și evită la maxim băuturile dulci și gemurile.
  2. Antioxidanții pe care le conțin căpșunele, în special antocianii, te scapă de bolile de inimă și pot preveni chiar și cancerul.
  3. Pentru maxim de beneficii, alege căpșunele bine coapte, de culoare roșu-deschis. În unele cazuri, căpșunele întunecate pot fi prelucrate cu substanțe chimice pentru a le accelera creșterea.
  4. Urmează-ți simțurile. Mirosul, sau mai exact – lipsa mirosului specific, trădează o căpșună crescută în mod artificial, cu îngrășăminte.
  5. Dacă cumperi căpșune de la producători mici, interesează-te dacă nu utilizează îngrășăminte „bio” de la animale. În acest caz, există riscul infectării căpșunelor cu helminți.
  6. Caută căpșune neideale după formă și aspect, cu furnici printre ele. Acest fapt indică la naturalețea lor.
  7. Cu cât mai suculentă este căpșuna, cu atât mai bine. Căpșunele uscate și ideale sunt ajutate să crească rapid.

Reține! În general bine suportate, căpșunele sunt un produs alergic, în special pentru copii. Astfel, este bine să eviți abuzul de consum al acestui fruct.

Optează pentru căpșune bio, de la producători de încredere. Căpșunele sunt în topul produselor cu cea mai mare cantitate de pesticide în compoziție.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Foto: Facebook.com, Google.com

Vezi și: Creativitate „de post” la micul dejun: 4 rețete ușoare de la nutriționista Maria-Victoria Racu