Unele alimente, chiar și cele sănătoase, pot fi responsabile pentru apariția unor probleme digestive, așa cum sunt balonarea, crampele abdominale, diareea sau indigestia.

Urmează încă multe sărbători de iarnă și multe mese copioase, astfel este bine să fiim foarte atenți la combinațiile alimentare pe care le facem.

Alimentele prăjite

Alimentele care au fost prăjite au un conținut ridicat de grăsimi și pot provoca diaree. Sosurile bogate, carnea grasă și deserturile cu crema pot, de asemenea, să cauzeze probleme digestive. Alege preparate la cuptor și sosuri ușoare pe baza de legume, în locul celor bogate în unt sau smântână.

Fructele citrice

Pentru că sunt acide și bogate în fibre, citricele pot provoca probleme digestive în cazul unor persoane. Consumă cu moderație portocale, grepfrut sau alte fructe citrice dacă te doare stomacul.

Îndulcitorii artificiali

Dacă mesteci prea multă gumă fără zahăr, pe baza de sorbitol, te poți confruntă cu crampe abdominale și diaree. Și alte alimente care conțîn acest îndulcitor artificial pot să provoace probleme similare.

Prea multe fibre

Alimentele bogate în fibre, care sunt carbohidrați sănătoși conținuți de cereale integrale și legume, sunt bune pentru digestie. Dar dacă începi să mănânci multe fibre dintr-odată, sistemul tău digestiv poate avea probleme de adaptare. Rezultatul este balonarea și disconfortul abdominal. Crește treptat aportul de fibre din alimentația ta.

Fasolea

Fasolea este bogată în proteine sănătoase și fibre, dar în același timp conține zaharuri greu de digerat, care provoacă gaze și crampe abdominale. Organismul nu are enzimele necesare pentru a le digera. Bacteriile din intestine sunt cele care le descompun, eliberând gaze în acest proces. Încearcă să lași fasolea uscată la înmuiat timp de patru ore și scurge apă înainte de a o găti.

Mentă

Deși apelăm la ceaiul de mentă atunci când ne confruntăm cu probleme digestive, mentolul poate să relaxeze musculatura din partea superioară a stomacului. Acest lucru permite alimentelor consumate să se reîntoarcă în esofag și să provoace astfel arsuri stomacale. Printre alte produse alimentare care cauzează refluxul gastric sunt ciocolată și cafeaua. Specialiștii spun că poți reduce presiunea care apasă pe stomac și provoacă reflux gastroesofagian dacă slăbești (în cazul în care te confrunți cu kilogramele în plus), mănânci porții mai mici și nu stai întinsă după ce ai mâncat. De asemenea, evita alimentele care ai observat că îți provoacă această senzație neplăcută.

sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: