În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie, Moldova trece la ora de vară, mutând ceasul cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00. Chiar dacă implică trezirea mai devreme, adaptarea la acest proces este mai ușoară în comparație cu trecerea la ora de iarnă, conform declarațiilor psihologului și psihoterapeutului Irina Novac.

Irina Novac menționează că trecerea la ora de vară se face mai ușor pentru că avem parte de mai multă lumină naturală atât dimineața, cât și seara și trezirile au loc mai ușor. Mai multă lumină naturală ne predispune inclusiv să petrecem mai mult timp afară și să avem contact cu natura care ne echilibrează, scrie  ipn.md. 

Psihologul spune că, atunci când trecem la ora de iarnă, pentru unii adaptarea depășește două săptămâni, dar trecerea la ora de vară trebuie să nu se resimtă mai mult de trei zile, maximum într-o săptămână deja trebuie să avem rutina nouă. Persoanele implicate în activități nu resimt aparent mari deranjuri.

La schimbarea orei se adaptează mai dificil persoanele care trec prin anumite crize emoționale sau schimbări personale, sau care sunt implicate într-un stres cronic, întrucât orice schimbare în perioada critică se resimte mult mai intens și aparent pare ar fi mai greu de depășit. Persoanele afectate de boli neurologice, care se confruntă cu insomnii, persoanele meteodependente, oamenii în etate care au o rutină fixă, de asemenea, se adaptează mai greu.

Psihoterapeutul susține că este important să avem rutină sănătoasă la adormire, să ne culcăm conform programului. Adaptarea începe în câteva zile înainte de schimbare și continuă imediat după schimbarea orei, ca ulterior persoana să înceapă săptămâna cu energie. Înainte de culcare se recomandă să avem un regim mai pasiv și să eliminăm contactul cu gadget-uri și să ne abținem de vizionarea știrilor sau filmelor care ne agită. În plus, sunt binevenite plimbările de seară.

Distribuie articolul: