În timpul nopții, corpul nostru trece prin 4 faze de somn, fiecare dintre ele având un rol esențial. Stadiul 3 de somn este cunoscut sub numele de „somn adânc” și e foarte important pentru regenerarea musculară, regenerarea țesuturilor și repararea celulelor, precum și pentru „curățarea”/resetarea creierului.

Ce se întâmplă în timpul somnului adânc?

Cercetătorul Hannu Kinnunen explică pentru MindBodyGreen: „Această faza se ocupă cu resetarea organismului, regenerare, reparare. De aceea, este foarte important să aibă loc în condiții optime”. În timpul somnului adânc, corpul intră în modul „Reparare”, ceea ce înseamnă că se întâmplă lucruri precum:

  • scade tensiunea arterială
  • corpul se concentrează pe creșterea musculară și reparare
  • circulația sângelui este intensificată în mușchi
  • hormonul de creștere este eliberat
  • creșterea țesuturilor și repararea celulelor are loc
  • creierul curată „deșeurile” și prezintă unde cerebrale lungi și lente

Cum știi dacă ai parte de suficient somn adânc?

Dacă nu te odihnești corespunzător, vei experimenta dureri ale corpului, spasme musculare, mușchi încordați, pleoape căzute și o stare persistența de oboseală. „Somnul adânc suficient este cel care te ajută să te trezești energizat și gata să faci față zilei în curs”, explică Kinnunen.

Cum să ai parte de mai mult somn adânc?

1. Îmbunătățește-ți rutină de seară

Trebuie să-ți optimizezi programul de somn astfel încât să ai parte de odihnă suficientă în fiecare zi, și nu să te bazezi pe faptul că vei recupera în weekend. Oamenii de știință au demonstrat că, de fapt, nu putem recupera niciodată somnul pierdut.

„Trebuie să te asiguri că ai parte de somn adânc suficient în fiecare noapte, nu doar câteva nopți pe săptămâna. Asta înseamnă că trebuie să-ți creezi o rutină de somn pe care corpul tău să se poată baza în permanentă. Somnul adânc apare de cele mai multe ori în prima jumătate a nopții, așa că nu merge la culcare spre dimineață”, sfătuiește expertul.

Evita mesele de seară grele, fă-ți programul de fitness cu cel puțîn 3 ore înainte de culcare, nu mai bea cafea în a două parte a zilei, încearcă să reduci timpul petrecut pe telefon seară și setează temperatura camerei la 20 de grade Celsius, adaugă specialistul.

2. Ia un supliment care sprijină somnul odihnitor

Magneziul este recunoscut pentru inducerea relaxării și promovarea unui somn mai odihnitor. Mai ales în perioadele foarte stresate și aglomerate, e posibil să ai nevoie de un supliment cu magneziu (magnesium citrate este o formă care se absoarbe mai ușor). Un alt supliment alimentar excepțional pentru promovarea unui somn odihnitor este GABA, cunoscut că neurotransmițător cu efect inhibitor (relaxant), sintetizat în creier. Consulta-ți medicul pentru mai multe informații.

3. Pune-ți la punct programul de culcare/trezire

Specialiștii sunt de părere că organismul nostru funcționează cel mai bine atunci când avem un program de culcare/trezire constant, adică mergem la culcare și ne trezim la aceleași ore. Dacă orele la care decizi să pui capul pe pernă sunt diferite în fiecare zi, nu vei avea parte de suficient somn adânc.

Sursa

Distribuie articolul: