În momentul în care începi o dietă sănătoasă și mănânci numai fructe și legume, reducând consumul de zahăr, te aștepți să te simți excelent. Și este adevărat, vei avea mai multă energie, vei dormi mai bine, iar pielea ta va arăta mai bine ca niciodată, însă, atunci când îți vei da seama de toate aceste beneficii, este posibil să începi să abuzezi de dietă și să apară aceste efecte nedorite.

1. Durerile stomacale
Dacă ești pe o dietă slabă în carbohidrați, este posibil să te doară burta. Jones spune că acest discomfort este din cauză că aportul insuficient de carbohidrați rezultă în excesul de proteine și grăsimi, care eliberează în stomac acid gastric. Dacă nu vrei ca acest lucru să ți se întâmple, atunci este indicat să consumi multe cereale, care sunt bogate în fibre.

2. Balonare
Pe de altă parte, dacă ai o dietă prea bogată în fibre, atunci gazele și balonarea pot apărea. Cauza este fibra care trece întreagă prin sistemul digestiv. Pentru a reduce aceste simptome este bine să reducem consumul excesiv de fibre și să bem cât mai multă apă.

3. O surprinzătoare creștere în greutate
Chiar dacă ai o alimentație sănătoasă, asta nu îți oferă o scuză să mănânci mult și des. Echilibrul este cheia în tot, așadar, până și consumul ridicat de legume, fructe și nuci te poate îngrășa. De exemplu, chiar dacă smoothie-urile și salatele arată bine în pozele de pe Instagram, aceste pot avea un raport caloric mare. Pentru o salată, încearcă să incluzi un singur aliment gras, precum avocado, o proteină (pui sau ou) și multe legume.

4. Nu te poți sătura numai din legume
Majoritatea preferă legumele, deoarece sunt considerate alimente cu care nu ai cum să dai greș, însă nu poți să mănânci numai legume și să te saturi. Principalul motiv este numărul redus de calorii pe care legumele le conțin, deci acestea nu îți pot da nici energia de care ai nevoie, și nici micro și macro nutrienţii pe care organismul tău îi cere.

5. Te poți plictisi ușor
O dietă extrem de strictă nu te va face decât să te gândești la toate lucrurile pe care nu le poți mânca. Pentru satisfacția ta mentală este important să ai mese care îți plac și pe care ești entuziasmată să le mănânci. Pentru a nu cădea în capcana aceasta, este bine să îți creezi niște reguli. De exemplu, în loc să te abții de la zahăr pentru o lună, spuneți că dacă mănânci legume de cel puțin cinci ori săptămâna aceasta, este ok să mănânci zahăr în weekend. Din nou, echilibrul este totul.

6. Mâncatul în exces
Un alt efect al unei diete prea stricte este mâncatul în exces. Este o reacție a corpului nostru care, atunci când nu îi oferi un raport de energie necesar, îl caută în alte locuri. Acum momentul în care ai devorat o pungă de chipsuri în 5 minute are o explicație logică. Nutriţionista recomandă însă ca acest lucru să nu se întâmple prea des, mai ales că poate fi ușor evitat printr-o dietă nu atât de restrictivă.

7. Dispoziția proastă
Dacă nu mănânci destul pentru a avea o dispoziție bună și să îți ții poftele sub control, și dacă ai pierdut mult în greutate, este posibil că starea ta emoțională și metabolismul să fie afectate, făcându-te să te înfurii mai ușor și să fii mai anxioasă. Acest lucru se întâmplă din cauză că organismul intră în modul de supraviețuire și se simte stresat, pentru că nu i se oferă numărul normal de calorii de care are nevoie. Deci, în loc să reduci numărul de calorii, alege alimentele care conțin 100% fibre.

8. Izolare
Dacă cineva a ajuns la stadiul în care evită să participe la evenimente sociale ca să poată evita anumite alimente, atunci s-a ajuns prea departe. Obsesia unei alimentații sănătoase poate duce la degradarea relațiilor interumane, pentru că ești predispusă ori să devii geloasă pe felul în care alții mănâncă, ori să îi judeci.

Orice dietă trebuie să corespundă stilului fiecăreia de viață, iar dacă nu vrei să pățești unul dintre aceste 8 efecte adverse, nu trebuie să uiți că menținerea echilibrului este ceea ce îți va garanta o viață sănătoasă.

Citește și: Vrei să scapi de grăsimea abdominală? Trebuie să respecți aceste reguli

Distribuie articolul: