Medicul nutriționist ne dezvăluie care sunt cele mai mari greșeli alimentare de evitat, dacă nu dorim să adăugăm în masă, în perioada postului. Sunt câteva reguli importante de respectat, care ne vor ajuta să facem față provocărilor. 

Perioada provocărilor

Perioada postului este una a provocărilor: atât din punct de vedere spiritual, cât și cel fizic. Curajoasele care se aventurează în respectarea întregii perioade au riscul de a comite un șir de greșeli. Dintre acestea, cel mai frecvent întâlnite sunt:

  1. Foamea necontrolată. Lipsa alimentelor de origine animalieră, care sunt mai sățioase, dar și o cantitate insuficientă de alimente, per general, are rezultatele sale. Astfel, riscul de a veni acasă după o zi grea de muncă și a înfuleca totul este destul de mare.

Soluția: Divizarea meselor în 5-6 reprize pentru a evita senzația permanentă și chinuitoare de foame. În plus, optarea pentru proteina vegetală, capabilă să reducă din aceste senzații. O putem găsi în boboase – precum fasolea, lintea, năutul, mazărea, cereale – precum hrișca, ovăzul, quinoa, orezul brun sau cel negru.

  1. Gustările „de post”. În timp ce tu ai grijă să respecți postul, de cealaltă parte, comercianții nu ratează această perioadă, împreună cu frumoasa posibilitate de a face bani pe seama ta. Gustările făinoase, din boboase, cereale și cartofi- toate cu o groază de aditivi, grăsimi și sare- nu au grijă absolut deloc de sănătatea ta. Iar întrebarea, pe care ți-o adresezi la sfârșitul postului: „Oare de ce m-am îngrășat din nou? Parcă și postul l-am respectat”- este destul de evidentă aici.

Soluția: Optează pentru gustări sănătoase, integrale – precum fructele proaspete și uscate, nucile și semințele. Chiar și o felie de pâine din făină integrală de grâu cu pastă de humus sau vinete, asortată cu legume o să îți aducă mai multe beneficii: vitaminele din grupul B, vitamina PP, Kaliu, Magneziu și proteine. Ai grijă și la produsele cu un indice glicemic înalt- care au capacitatea de a-ți ridica zahărul în sânge și de a-ți adăuga centimetri în talie. Printre acestea se numără produsele de patiserie, dulcețurile, halvaua și ciocolatele de post.

  1. Lipsa diversității. Dacă nu ai reuși să îți faci din timp un plan alimentar general pentru perioada postului, sau nu ai prea multă experiență în a ține post, ai tot riscul să te alimentezi monoton. Iar consecințele sunt insufieciența de nutrienți, precum Calciul, vitamina B12 și proteinele sau diminuarea dorinței de a respecta postul în continuare.

Soluția: Adaugă diversitate în farfuria ta. Boboasele, cerealele și legumele le poți asocia între ele în orice mod. Nu uita și de semințe și nuci, pe care le poți încadra în aceste combinații. Dacă ești în căutarea inspirației, cărțile de rețete online naționale, dar și internaționale sunt la dispoziția ta. Dacă frica de a te priva de nutrienți te pândește- nu ezita să consulți un nutriționist. De asemenea, în ajutor îți pot veni și suplimentele alimentare vegane, care conțin aceeași nutrienți, dar într-o formulă mai concentrată.

Reține! Microflora ta intestinală este doar avantajată o dată cu venirea postului, dar lipsa lactatelor fermentate, probiotice naturale își are impactul său. Poți să le înlocuiești cu legumele murate și ceaiul, fermentat de către ciupearca Kombucha.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Sursa foto: Facebook.com, Google.com

Vezi și: Sezon deschis la răcituri, olivie, șubă… mandarine? Maria-Victoria Racu ne spune care sunt, de fapt, riscurile și beneficiile citricelor

Distribuie articolul: