Când te simți stresată este posibil să resimți și efectul unor alegeri alimentare nesănătoase. Alegerile alimentare greșite îți pot accentua stresul. Aceste alimente recomandate de nutriționiști te ajută să te calmezi și să adopți o dietă echilibrată. 

„Dacă suntem stresați, tindem să nu mai realizăm ce facem și ne îndreptăm spre mâncare pentru că ne face să ne simțim bine și ne distrage atenția”, spune Abby Langer, deținătoarea platformei Abby Langer Nutrition din Toronto. Unele alimente precum ciocolata, chipsurile de cartofi, puiul prăjit, cartofii prăjiți, produc rapid satisfacție, așa că de multe ori mâncăm ca să obținem imediat această senzație.

Acest obicei poate exacerba problema. „Înghețata și chipsurile te fac să te simți bine pe termen scurt, dar pe termen lung îți pot afecta sănătatea, iar nivelul de stres se înrăutățește. Când te simți epuizată trebuie să ai grijă de corpul tău, nu să-l chinuiești și mai rău cu junk food”, spune Abby Langer.

Organismul are un răspuns fizic la stres (mușchii tensionați, glicemia crescută, schimbări ale ritmului respirației și ale pulsului cardiac) atunci când hormonii precum adrenalina, noradrenalina și cortizolul sunt pompați în sistem. Dacă la toate aceste manifestări se adaugă și un stomac cu probleme și schimbările de apetit, e clar că te vei simți rău.

Conform Asociației Americane de Psihologie, acest răspuns este o reacție la procesul biologic care probabil ne era de mare ajutor la începutul evoluției, dar nu ne mai folosește când este confruntat cu factorii de stres din era modernă.

Întrucât stresul cronic poate provoca probleme grave de sănătate, este foarte important să iei repede masuri, iar acestea trebuie să includă și schimbarea nutriției. MSN prezintă câteva alimente care contribuie la reducerea stresului.

1. Avocado

Acest fruct versatil este o excelentă sursă de vitamina B6, care are efect dovedit de reducere a stresului, îmbunătățind funcționarea sistemului nervos. Avocado este o sursă de potasiu (o bucată conține 975 de miligrame, în timp ce o banana are 422), element care reglează presiunea sângelui. Îl poți consuma dimineața, tăindu-l bucățele, laolaltă cu un bol de guacamole.

2. Somonul

Acest pește foarte gustos este recunoscut pentru conținutul bogat de acizi grași omega-3, care protejează sănătatea inimii. Stresul provocă creșterea nivelului de cortizol, iar dacă acesta rămâne ridicat, poate avea efecte devastatoare asupra sistemului cardiovascular și produce inflamație cronica.

Să nu uităm, somonul este și o componentă importantă a dietei mediteraneene, una dintre cele mai populare diete din lume, cu multiple beneficii pentru sănătate.

3. Sucul concentrat de cireșe

Nu doar consumul de alimente te poate ajuta să reduci stresul, ci și unele băuturi. Alex Casparo, creatorul platformei Delish Knowledge, recomandă sucul concentrat de cireșe atunci când te simți foarte stresată. „Alimentele și băuturile pline de zahăr și cafeină pot spori nervozitatea și mări nivelul glicemiei, afectându-ți starea de spirit”, explica ea.

Sucul de cireșe stabilizează melatonina, inducând starea de calm și ajutând la adoptarea unei rutine sănătoase de somn. Bea un pahar seara sau după ce faci mișcare, pentru că ajută și la refacerea după efort.

4. Broccoli

Un bol de broccoli gătit conține tot atâta vitamina C cât o portocala de mărime medie, ajutând la controlul tensiunii sanguine și a nivelului de cortizol. De asemenea, întărește sistemul imunitar care poate fi slăbit de stres și mai predispus la răceală. Amestecă broccoli cu omleta de dimineață sau consuma-l cu humus într-o gustare de seară.

5. Migdale

Migdalele conțin 20% din necesarul zilnic de magneziu, un mineral care ajută la reglarea nivelului de cortizol. Studiile au arătat, de asemenea, că magneziul are un efect calmant asupra sistemului nervos și favorizează somnul sănătos. „În plus, toți vrem să ronțăim ceva când suntem stresați, nu?”, spune, pe buna dreptate, Langer. Așa că, decât să ronțăi chipsuri nesănătoase, mai bine iei un pumn de migdale!

6. Pâinea integrală

Dacă elimini faina rafinată (albă), corpul și mai ales creierul îți vor mulțumi. „Carbohidrații ajută organismul să sintetizeze serotonina, hormon care conferă senzația de plăcere și de calm, iar pâinea integrală conține vitamina B, la fel de benefica”, explică Langer.

Data viitoare când mai simți o cădere a vitalității după-amiaza, încearcă un trio anti-stres: taie o felie de avocado și pune-o pe o felie de pâine integrală pe care întinzi si una-două linguri de fasole neagră.

7. Fasolea

Știai că magneziul și stresul au legătură? „Cei care au un consum redus de magneziu au de obicei un nivel mai ridicat de proteina C-reactivă”, spune Caspero. Cercetătorii au descoperit că nivelul mare al acestei proteine este asociat cu un stres ridicat și cu riscul sporit de depresie.

Magneziul ajută la reglarea nivelului de cortizol și a tensiunii sanguine. Soluția este să consumi magneziu, iar o sursă foarte buna este fasolea. O poți folosi la supe, salate, sandvișuri sau în combinație cu pastele.

8. Citricele

Un măr pe zi ține doctorul la distanță, dar portocalele chiar te ajută să îndepărtezi stresul. „Dozele mari de vitamina C reduc presiunea sanguina care poate crește pe fond de stres”, spune Caspero. E mai bine să mănânci citricele decât sa le storci ca să faci suc, pentru că astfel se pierde o mare parte din nutrienți.

9. Căpșunele

În loc să mănânci o cutie de bomboane de ciocolată, mai bine „ataci” un bol de căpșune, spune Langer. Aceste fructe sunt o sursa bună de zahăr natural, ideal pentru că nu atrage glicemia într-o evoluție sinusoidală, ca traseul unui roller coaster. Un bol de căpșuni depășește cu 49% necesarul zilnic de vitamina C.

10. Paste integrale

Dacă ești în căutare de alimente anti-stres, nu înseamnă ca trebuie să renunți neapărat la tot ce îți place să mănânci. Unele opțiuni, cum ar fi pastele, cresc nivelul de serotonina, spune Caspero. „În plus, mâncarea bună te face să te simți bine! Îți oferă temporar o senzație plăcută când te concentrezi pe plăcerea de a mânca și uiți de sursele de stres”, explică ea.

Pastele din grâu dur au și avantajul unui conținut bogat de fibre, potolind foamea, și ajută la eliberarea serotoninei.

Sursa: andreearaicu.ro

Foto: weheartit