Despre fructe vorbim doar de bine! Și totuși, dacă tot suntem în sezonul răcelilor, medicul nutriționist dezvăluie care sunt riscurile și beneficiile reale ale citricelor. Sunt oare atât de inofensive? 

Sezonul citricelor- declarat deschis!

Care este prima asociere alimentară pe care o faceți în ajunul sărbătorilor de iarnă? Răcituri, olivie, șuba.. mandarine?

Parte a familiei citricilor, alături de portocală, grapefruit, lămâie și alte varietăți ale acestora, mandarinele au rolul nu doar de a ne colora și aromatiza zilele posomorâte din calendar, dar și posedă o mulțime de beneficii – începând cu stimularea imunității și încheind cu lupta împotriva cancerului.

În plan general, citricele sunt recomandate spre consum între lunile decembrie și aprilie. Iar motivul nu este întotdeauna cel asociat vitaminei C.

  1. Bogăția antioxidanților. Flavonoizi, carotenoizi și uleiuri esențiale- toate orientate spre lupta cu inflamația în corpul tău, inclusiv cea cauzată de alimentația hipercalorică, bogată în grăsimi. Un studiu medical recent explică această legătură, accentuând utilitatea acestor fructe și în lupta cu obezitatea.
  2. Sursă de fibre. Din cele 30- 35 grame de fibre recomandate spre consumul zilnic, 4 grame pot fi furnizate de o singură portocală. Comparativ cu alte fructe și legume- o cantitate impunătoare. Iar fibrele solubile de care beneficiezi te vor ajuta să diminuezi în primul rând nivelul colesterolului „rău” din sânge.
  3. Sațietate într-o cantitate mică de calorii. Deși îți oferă senzația de sațietate, de care beneficiezi, desigur, doar consumând fructe întregi și nu sucuri- citricele nu au un impact considerabil asupra caloriilor pe care le consumi. Dacă încerci să reduci din masa ta corporală, sunt o alegere perfectă pentru tine.
  4. Diminuează riscul calculilor renali. Un tip de calculi renali, cauzat de insuficiența citraților în urină, poate fi prevenit prin consumul zilnic de citrice. Urmând datele consumatorilor americani din ultimii 40 de ani, cei ce consumă citrice zilnic, au un risc mai mic de a fi diagnosticați cu calculoză renală.
  5. Ajutor în lupta împotriva cancerului. Aceeași antioxidanți menționați anterior posedă capacitatea de a lupta împotriva cancerului pulmonar, esofagian, stomacal, de sân și pancreatic. Conform studiilor medicale efectuate, desigur.
  6. O inimă mai puternică! Studiile medicale efectuate recent de savanții japonezi indică la un risc mai mic de hipertensiune arterială și infarct miocardic acut.

Totuși principiul raționalității nu este exclus nici aici. Riscul cariilor dentare, excesul de zahăr în cazul în care decizi să optezi pentru sucuri, dar și interacțiunea cu unele medicamente – iată efectele opuse consumului în exces de citrice.

Consumă cu moderație și beneficiază de spectrul întreg de beneficii. Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Vezi și: Murăturile, alimente benefice sau nocive? Specialistul în nutriție explică în ce constă pericolul rezervelor pentru iarnă