Pentru cei care îşi doresc să obțină un corp tonifiat, medicul nutriționist Nicoleta Baxanean recomandă câteva metode eficiente, rezultatele fiind benefice și pe termen lung.

Chiar dacă pare dificil să revii la o rutină sănătoasă după o perioadă de bunătăți, niciodată nu este prea târziu.

După sărbători și mese copioase, cu toții ne promitem că începând de mâine ne apucăm serios de slăbit. Însă dacă vom începe să ținem diete și să ne înfometăm din sentimentul de vină pentru că am consumat diverse mâncăruri și băuturi în exces, atunci nu vom obține niciun rezultat, ba dimpotrivă vom complica acest proces. Este recomandat să începem conștient, din motivația și dorința de a fi mai sănătoși, ceea ce înseamnă că introducem anumite obiceiuri care ne vor ajuta și în procesul de slăbire cu păstrarea rezultatului pe termen lung”, explică medicul nutriționist.

Corpul după astfel de excese este deshidratat, iar acest lucru îl putem resimți prin dureri de cap, slăbiciuni și piele uscată.

Ne calculăm necesarul de apă pe care trebuie să o bem pe parcursul zilei, asta ar fi 35 ml/kg/corp ( în medie 1,5-2 l de apă). Apa ajută la detoxifierea organismului și optimizarea procesului digestiv, iar în acest mod stimulează pierderea în greutate. Ca să deprindem această obișnuință e bine să avem mereu cu noi sticla cu apă, ca să ne amintim să bem cât mai des. Nu este indicat atunci când simțim sete să înlocuim apa cu băuturi carbogazoase, ceaiuri, cafea sau sucuri”, adaugă Nicoleta Baxanean.

Totodată, medicul nutriționist atenționează asupra faptului că este bine să eliminăm din alimentație produsele procesate din comerț și să oferim prioritate celor calitative din punct de vedere nutrițional, care au eticheta „curată’’, fără aditivi, conservanți și coloranți.

Fac referire aici și la eliminarea produselor, pe care suntem obișnuiți unii din noi să le procurăm zilnic: mezeluri, patiserii, dulciuri, iaurturi, fulgi din cereale. Acestea conțin zahăr în cantități sporite și favorizează depunerea grăsimii. Iată de ce trebuie să citim și analizăm componența fiecărui produs în parte înainte de a-l cumpăra și să facem alegeri sănătoase.

 De asemenea, reducem consumul de carne la 3-4 ori pe săptămână. Deoarece se digeră mai greu, iar noi tindem să ne îmbunătățim și accelerăm metabolismul, ideal ar fi să nu consumăm carnea seara la cină, sau cel puțin cu 4- 5 ore înainte de a merge la culcare. O combinăm neapărat cu o porție mare de legume sau salată”, susține medicul nutriționist, Nicoleta Baxanean.

Potrivit medicului nutriționist, mesele ar trebuie să constituite 80-90 % din alimente integre: fructe, legume, ierburi, leguminoase, boboase, cereale (hrișcă, quinoa, ovăz), semințe, nuci. Dacă până acum nu am fost obișnuiți cu astfel de alimentație, atunci treptat introducem alimentele sănătoase și le minimalizăm pe cele mai puțin sănătoase.

Fructele le includem zilnic în alimentație și le consumăm în stare proaspătă, le alegem pe cele de sezon. La fel le putem combina în Smoothie-uri sau sucuri stoarse prin presare la rece, deoarece astfel își păstrează enzimele și vitaminele.

Legumele sunt necesar de a fi introduse la fiecare masă. Este foarte bine să le consumăm în stare crudă, fiindcă aportul de fibre crescut pe care îl conțin au rol esențial în curățirea intestinului, reglarea microflorei intestinale și astfel, favorizează procesul de slăbire”, a mai spus Nicoleta Baxanean.

Este adevărat că o alimentație echilibrată reprezintă baza pentru a elimina kilogramele în plus și toxinele acumulate de sărbători. Însă, pentru ca procesul să fie eficient și accelerat e nevoie și de o activitate fizică regulată.

Reluăm antrenamentele la sală, în parc sau acasă și începem cu exerciții de complexitate mai scăzută în primele zile de după pauză. Pentru cei care nu au avut nici până la sărbători acest obicei, atunci ar fi util să înceapă cu plimbări zilnice în aer liber cel puțin 30 minute.

Este bine să ne găsim acel sport sau tip de activitate fizică cu care rezonăm cel mai bine ( la sală, alergat, Pilates, Yoga). Nu stresăm corpul cu exerciții care ne supra obosesc și nu ne dă satisfacție, doar pentru că am auzit că asta ne ajută să slăbim în timp record, nu la toți merge anumite standarde. De asemenea, acordăm importanță și somnului, care trebuie să fie de 7-8 ore și încercăm să mergem la culcare nu mai târziu de ora 23.00. Astfel, acesta va fi calitativ și odihnitor, ceea ce la fel ajută în reglarea tuturor proceselor importante din organism”, menționează medicul nutriționist.