Pentru Victoria Ursu, cea mai importantă provocare a vieții s-a transformat, prin ambiție, în vocație. Azi, o putem numi cu prisosință drept antrenoarea de fitness și nutriționista care le ajută pe moldovence să slăbească sănătos. Experiența personală și studiile realizate în România au ajutat-o să obțină o performanță semnificativă.

A lansat un program prin care își ajută clienții să slăbească inofensiv și durabil, oricât de straniu ar suna aceste cuvinte. Veți afla că slăbitul prin diete este o doar o iluzie și că procesul de slăbire se produce, de fapt, prin abordarea corectă a alimentaţiei. Mai jos, veți înțelege cât suflet a depus Victoria în proiectul său și cât de mare e împlinirea pe care o trăiește la sfârșit de an.

Victoria, deja de o bună perioadă de timp le ajutați pe femeile din Republica Moldova să slăbească sănătos. Ce/cine a servit drept punct de pornire pentru acest mod de viață welness?

Mulțumesc, Daniela. Sunteţi generoasă în această declaraţie. Lucrurile frumoase vin de la sine, într-un mod cât se poate de firesc. Îmi aduce o deosebită plăcere munca mea. Acum 25 de ani, am crezut în cuvintele primei mele învăţătoare, care mi-a zis că voi schimba lumea. Nu tind s-o schimb, dar se pare că asta iese până la urmă. Oamenii vin pentru că sunt în căutarea unor soluţii şi a altor oameni, care să-i poată înţelege şi să-i ajute în problema lor.

În ceea ce priveşte modul de viaţă wellness, pot spune că dintr-o necesitate personală de a slăbi, am devenit instructoare de fitness şi dintr-o dorinţă de a-i ajuta pe oameni să fie mai sănătoşi, am devenit nutriţionistă.

received_551335981688913

Povestiți-ne despre povestea personală de slăbit.

Cu slăbitul e poveste lungă şi curioasă. Începea acum 5 ani, când adăugasem multe, tare multe kg în timpul celei de-a doua sarcini. Pentru că vecinul meu “prietenos” m-a asociat cu un pinguinaş, eu m-am supărat rău şi m-am apucat să slăbesc sârguincios. Mi-aduc aminte că dădeam la maxim boxele, să aud eu, dar cel mai important – vecinul şi mă apucam să fac exerciţiile în faţa televizorului. În câteva luni reuşisem să slăbesc destul de bine, astfel încât primăvara când am ieşit cu copilul la plimbare, toată lumea mă întreba ce-am facut.

Ştiţi cine-au fost primele cliente? Corect: vecinele (soţia vecinului inclusiv)! Ne adunasem când la una, când la alta, până soţii ne-au sugerat voalat să găsim altă “sală de fitness”. Ceea ce am şi făcut. Am găsit un spaţiu în chirie în apropierea casei noastre, însă peţul chiriei era prea mare. Atunci mi-a venit ideea să distribui anunţuri şi să formez grupuri de fete pentru a-mi permite această chirie. Mare mi-a fost mirarea că în doar două zile mi-au telefonat 38 femei, toate dornice să facă aerobic. Ziua primelor trei antrenamente consecutive n-a fost usoară. De la supraefort, am avut febră musculară şi-mi era greu să cobor din pat, însă obţinusem rezistenţa fizică necesară în scurt timp. Aşa a şi pornit mica mea afacere…

Apoi, mergând la Universitatea de Stat de Educație Fizică şi Sport, la cursul de instructor de fitness-aerobic, am înţeles că slăbirea se face, de fapt, prin abordarea corectă a alimentaţiei. Aşa am pornit, în afara ţării, să-mi adun cunoştinţele şi acreditarea în Nutriţie.

Care este primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană care decide să scape de toate kilogramele în plus?

E greu de zis. Cred că mai întâi de toate oamenii ar trebui să mediteze şi să chibzuiască atunci când iau această decizie. E important să-ţi dai timp, să-ţi porţi de grijă. Totodată, oamenii din jur să nu fie implicaţi direct sau indirect în acest proces.

De regulă, o femeie când se-apucă “rău” să-şi diminueze greutatea corporală, include şi soţul, colegii, prietenele în aceasta. Slăbitul trebuie să treacă ușor, fără stres, diete, nemulțumiri sau frustrări. Văd acest proces sub forma unor descoperiri ale propriului corp într-o perioadă determinată de timp. Nu mi-ar plăcea să aud că se fac tot felul de experimente doar de dragul unor kg. E lipsă de respect şi iubire faţă de sine.

page

Chiar dacă organismul uman este individual, care este ritmul normal de slăbire al unui organism sănătos?

Pentru că slăbitul agresiv afectează starea de sănătate, în speţă: ţesuturile (pielea e doar ce se vede la exterior), organele interne, sistemul hormonal, metabolismul în general, se recomandă pierderea în greutate max 0.5 – 1 kg per săptămână. Ideal ar fi cel mult 3 kg per lună.

Ce tehnici conțin programele de slăbit pe care le propuneți clienților? Este posibil să slăbeşti doar alimentându-te corect sau doar făcând sport?

Proiectul pe care l-am creat acum un an şi prin care au trecut 68 clienţi, îmi dă curajul să afirm că putem slăbi abordând o alimentaţie echilibrată (fără diete sau înfometări) cu sau fără sport. Recomandarea de a face sport nu ar trebui să aibă vreodată ca obiectiv gestionarea greutăţii. Oamenii înţeleg greşit această recomandare.

Câteva studii canadiene demonstrează eficienţă a cel puţin 250-300 minute (4-5 antrenamente per săptămână) de activitate fizică în fiecare săptămână pentru a scădea în greutate cu condiţia abordării unei alimentatii sănătoase.

Dacă păstrezi aceleaşi principii alimentare nesănătoase, sportul n-o să te ajute. Trebuie să fim activi din punct de vedere fizic indiferent dacă vrem sau nu să slăbim, or sportul are o multitudine de valenţe.

Credeți în noțiunea de slăbire psihologică, adică prin programare neurolingvistică?

Din experienţa mea pot să zic că oamenii care apelează la mine sunt de 2 categorii: cei care au acumulat greutate pentru că şi-au format nişte deprinderi greşite (adesea se trag din copilărie sau din nişte tabieturi) şi oamenii care au pus pe ei din cauza relaţiei pe care o au cu mâncarea. Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului în acest caz şi doar prin psihonutriţie persoana “se poate vindeca”. Rolul nutriţionistului în acest sens este mult mai complex şi nu se rezumă doar la corecția regimului alimentar.

Care sunt cele mai frecvente greşeli de slăbit ale moldovencelor?

Slăbitul cu orice preţ: dietele, înfometările, pastilele de slăbit, istovirea la sală, masajul exagerat şi alte metode menite să distrugă organismul de dragul unor kg în minus pentru o seară specială.

De ce, în multe dintre cazurile de succes, efectul slăbirii este de scurtă durată?

Pentru că omul, într-un proces de slăbire, e ca şi actorul într-o piesă de teatru – joacă un rol. După ce piesa a luat sfârşit, actorul devine omul cu viaţa lui obişnuită. Slăbitul prin diete este doar o iluzie pe care o trăim cuminţi. Îmi spune cineva care a slăbit în diete şi a reuşit să-şi menţină greutatea? Vreau să-l cunosc!

received_551335761688935

Aveți un credo care vă inspiră ori de câte ori vă este greu?

Greutăţile vieţii sunt, pentru mine, experienţe valoroase. Sunt atentă când apar şi aştept să văd ce mă vor învăța de această dată. Am observat că o greutate mai mare îmi aduce o răsplată și mai mare.

Pentru că ne apropiem de sfârşit de an, mărturisiți-ne care sunt cele mai mari realizări profesionale, pe care le-ați înregistrat în acest an.

Realizările mele profesionale sunt 4 la număr:

1. Studiile obţinute în materie de nutriţie la una din cele mai bune şcoli din România (Bucureşti).

2. Cel puţin 68 clienţi mulţumiţi care au venit către mine cu dorinţa de a slăbi, iar pe lângă asta au ieşit şi cu dorinţa de a-şi trăi viaţa din plin, abordând un regim alimentar sănătos şi gustos.

3. Provocarea pe care mi-am lansat-o acum câteva luni, sub forma unui experiment, pentru a mă simţi în pielea clientului meu. Îmi propun să scriu tot ce simte un om care are kg în plus şi cum decurge un proces de slăbire (toate pe blogul de nutriţie care va fi lansat în 2016).

4. Proiectul slabesc.md (de grup şi personalizat) pregătit pentru lansare la mijlocul lunii ianuarie 2016.

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: