În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre alimentație sănătoasă, un mod echilibrat de trai și multe alte subteme mai mici ce țin de sănătatea, dar și de fizicul nostru. Subiectul principal din acest material este nutriția, aceea care îți poate schimba viața la 180 de grade. Doar trebuie să-ți dorești acest lucru și să acționezi. 

Cu toții am auzit măcar o dată în viață termenul de nutriție, însă oare cu toții știm ce semnifică acesta? Dacă accesăm Google, cu siguranță găsim multă informație utilă despre acest subiect. Dar, totuși, este mult mai interesant atunci când această informație utilă o primești de la un expert practician. Echipa EA.md a vorbit cu specialista în nutriție Veronica Chis. În acest articol, Veronica va povesti multe secrete despre nutriției și ne va spune despre drumul ei către acest domeniu. 

Dacă încă mai crezi că kilogramele tale în plus sunt ereditare, atunci Veronica Chis este cea care îți poate demonstra contrariul. Veronica a reușit să-și schimbe viața la acele 180 de grade, iar acum este femeia ce inspiră și ajută alte persoane să ajungă la rezultatul dorit.

Conținutul produs de Veronica nu este doar despre nutriție, ci și despre motivație, inspirație, muncă, încredere, ascultare și curaj. Citește interviul de mai jos, pentru o doză sănătoasă de inspirație.

Când ați știut că vreți să deveniți nutriționist? Ce anume v-a motivat să luați această decizie?

Nutriția nu a fost un subiect care să mă fi preocupat întotdeauna. Nici medicina nu era un subiect care să mă atragă când eram mică, nu făceam injecții la păpuși și nici nu le puneam la dietă. Totul a început atunci când am început să lucrez ca șef de laborator al unui Centru de Sănătate Publică, unde în fiecare zi controlam prin analize fizico-chimice calitatea produselor alimentare. În perioada dată am adăugat și câteva kg în plus. Nu erau neapărat multe, dar fiind mereu mai slabă, nu mă simțeam bine cu ele. Așa a apărut curiozitatea mea față de nutriție. Mi-am cumpărat cărți de nutriție, am început să studiez pentru a putea să îmi formez de una singură un regim individual. Astfel, am slăbit aproape 15 kg. 
Care sunt excesele alimentare cel mai frecvent întâlnite și cum le-am putea evita?

Majoritatea persoanelor fac excese alimentare din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului plăcut al alimentelor, din grabă, din obișnuință sau din cauza stresului. Cele mai frecvente excese alimentare se fac la sărbătorile de iarnă și de Paști. După
perioadă lungă de post, ei se bucură prea mult de bucatele culinare mai calorice, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele și plăcintele. Chiar dacă poate să pară dificil, excesul alimentar poate fi evitat.
În primul rând, oamenii trebuie să acorde o atenție deosebită porțiilor de mâncare. De asemenea, alimentele puternic procesate trebuie evitate cât mai mult, iar alimentele proaspete trebuie introduse în dietă. Oamenii nu ar trebui să mănânce cantități mari din fiecare aliment, ci pot opta pentru porții mici și dese.
Acum este la „modă” să discutăm despre o alimentație sănătoasă, dar ce presupune mai exact acest concept? Ce ar trebui să luăm în calcul atunci când ne dorim să avem un regim alimentar sănătos?
O alimentaţie sănătoasă nu înseamnă că trebuie să te ții de niște reguli stricte, care îţi impun să nu mănânci anumite grupuri de alimente și să țintești neapărat o siluetă nerealist de subţire. Alimentaţia sănătoasă înseamnă să te simţi bine în propria piele, să ai mai multă energie şi să-ți îmbunătăţeşti starea generală de sănătate, iar, în acelaşi timp, să ai de beneficiat şi la capitolul stare de spirit. Eu întotdeauna promovez echilibrul alimentar și nu extremele.
Este bine de reţinut că este important să facem mici schimbări, iar treptat, vom avea o alimentaţie mai sănătoasă.
Când este momentul potrivit ca o persoană să apeleze la un nutriționist?
Mergi la nutriționist când vrei să slăbești sau să te îngrași, când dorești să rămâi însărcinată, ai o afecțiune digestivă, mănânci compulsiv, când ai depresie și/sau anxietate.
Referitor la regimul alimentar dezechilibrat al copiilor din ziua de azi, ce recomandări puteți da părinților?

Drumul către o alimentație sănătoasă începe din copilărie. Există multe modalități prin care părinții își pot învăța și sprijini copiii să mănânce sănătos: să înceapă cu un mic dejun sănătos, orele de masă să fie respectate, implicarea copiilor la pregătirea meselor, procurarea doar de produse alimentare sănătoase, să se opteze pentru o dietă permisivă și eficientă. De asemenea, este important să se limiteze consumul de zahăr și cel al produselor procesate și să facă fructele și legumele mai atrăgătoare, precum și să se încurajeze mișcarea.

Ne puteți spune câteva principii alimentare de bază pe care ar trebui să le urmeze un adult sau un copil, pentru a se bucura de o alimentație hrănitoare și sănătoasă?

Principii de bază:

– Mese variate, dar nu abundente. Trebuiesc combinate mâncăruri din diverse grupe alimentare. De folos pot fi piramidele alimentare, tabelele de calorii şi calculatoarele de calorii.
– Somnul. Dacă
nu aveţi suficiente ore de somn, acest fapt vă slăbeşte voinţa şi sunteţi mai predispuşi la alegeri alimentare proaste. Păstraţi curăţenia în bucătărie, iar la vedere ţineţi ce e mai sănătos.
– Activităţi fizice.
– Echilibrarea bilanţului necesarului energetic. De exemplu, intelectualii au nevoie de mai multă activitate fizică.

Considerați că cineva poate duce o viață sănătoasă, corectându-și doar alimentația, sau este nevoie și de altceva?

Nu. Pentru o viață sănătoasă nu este nevoie doar de o alimentație echilibrată, dar și de o bunăstare fizică, mentală și socială completă.

În această perioadă multă lume se confruntă cu mâncatul pe fond emoțional, ce sfaturi aveți pentru acești oameni?

Cei care mănâncă pe fond emoțional să se adreseze la psihonutriționist pentru o consultație.

Există tendința ca stând acasă, oamenii să mănânce mai mult, astfel să se îngrașe. Ce sfaturi le puteți da pentru a evita acest lucru?
Da. Multe persoane mănâncă din plictiseală, pentru că nu au o ocupație. De exemplu, majoritatea caută să mănânce ceva în fața televizorului.
Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie pe care încă le mai întâlniţi?
 Mit: „Mâncatul după ora 18 îngrașă”. Acest mit este foarte vechi și refuză să dispară. Corect este: ultima masă să fie cu 2 – 3 ore înainte de culcare, pentru un somn odihnitor.
Mit: „Sa mănânci sănătos te costă scump”. Adevărul este: în realitate, poți alcătui un meniu echilibrat în care să predomine alimentele simple, de origine vegetală, ajungând la un preț rezonabil.
Mit: „Ai nevoie de ‘superalimente’ pentru a fi sănătos” (chia, quinoa, acai, kale, goji etc.). Adevărul este: niciun aliment, oricât ar fi de special și plin de nutrienți, nu-ți poate asigura de unul singur echilibrul nutrițional al organismului. Nu poți compensa cu „superalimente” atunci când ai un meniu zilnic dezechilibrat.
Dumneavoastră ați scris și o carte despre nutriție „Femeia”. De ce femeile ar trebui să citească această carte și cum ați decis că trebuie să o faceți și pe asta, să scrieți propria carte?
Multe persoane cunoscute îmi repetau încontinuu „de ce nu scrii o carte?”, pentru că la noi în Republica Moldova cu 8 ani în urmă această ramură a medicinei era slab dezvoltată și erau foarte puține persoane care promovau un mod de viață sănătos. Și eu m-am confruntat cu această problemă, chiar mi-a fost foarte greu să încep să mă alimentez corect. Atunci am decis că această carte trebuie să fie pentru toate femeile care doresc să arate bine, să mănânce echilibrat și să facă o schimbare. În cartea „Femeia” se spune că:  „Este foarte important sa găsești oamenii potriviți cu care sa pornești la drum”.

„Cea mai bună „dietă” o reprezintă optimizarea stilului de viață”, declară Veronica Chis.

Distribuie articolul: