Autorităţile din Veneţia fac schimbări radicale în turism, acum, se gândesc în special și la persoanele în scaunul cu rotile. Aceștia, au promis să facă principalele obiective turistice ale oraşului accesibile tuturor, cu un traseu aparte pentru scaunul cu rotile, de la punctul principal de intrare în oraş până la celebra Piaţă San Marco.

Cele 403 de poduri, nenumăratele canale şi străzile pietruite au făcut din Veneţia unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Cu toate acestea, oraşul, mult timp a fost imposibil de vizitat pentru persoanele aflate în scaunul cu rotile.

În sfârșit, Veneția a dat start proiectului, în care a anunţat construirea a şase rampe în zonele de trafic din oraş. Proiectul va costa 900.000 euro.

Foto: jurnaldecalatorii.net

Francesca Zaccariotto, consilier pentru lucrări publice, a declarat că scopul este „să construiască cel puţin un traseu care să permită oamenilor de toate vârstele să meargă măcar, de la Piazzale Roma până la San Marco fără bariere”.

„Am extins planul astfel încât toată lumea să  poată să parcurgă traseul fără probleme, inclusiv persoanele nevăzătoare. Facem intervenţii pe poduri, ușurăm urcarea treptelor şi adăugăm suprafeţe care nu alunecă, care fac totul mai uşor de parcurs”, a mai spus Zaccariotto.

Foto: deștepți.ro

Situația actuală din Veneția a fost numită de un sculptor: „acces de coșmar”, de aceea, proiectul ce urmează a fi planificat va avea o importanță uriașă, atât pentru turiști, cât și în general pentru oraș.

Cinci poduri vor fi echipate cu rampe în prima etapă a proiectului. Ponte de la Croze, lângă Piazzale Roma, va fi primul. Se va conecta cu alte poduri care au deja rampe, permiţând accesul fără trepte prin zonele Santa Croce şi San Polo la staţia de vaporetto din San Toma. Un alt traseu va merge pe insula Giudecca, chiar lângă staţia de vaporetto Palanca, o zonă rezidenţială din ce în ce mai populară printre vizitatori.

Planurile pentru noile poduri vor fi adoptate de guvern şi apoi scoase la licitaţie. „Dacă Veneţia o poate face, oricine o poate face. Este nevoie doar de voinţă politică”, a spus sculptorul britanic Tony Heaton.

În 2016, a mai fost întreprinsă o idee cu o gondolă accesibilă scaunului cu rotile. Însă, proiectul este în prezent pe pauză din cauza lipsei de finanţare.

Sursa: descopera.ro