Surmenaj: stare caracterizată prin oboseală accentuată, care se poate manifestată prin scăderea capacității de concentrare, de muncă, cefalee, iritabilitate sau somnolență. Poate apare în urmă unui efort prelungit și intens, fizic sau intelectual. Sunt absolut convinsă că ai trecut măcar o dată prin simptomele expuse mai sus. 

Ce te faci dacă după o noapte în care ai dormit buștean te-ai trezut din nou obosit cu zero energie și zero motivație pentru lucru?

Când efortul fizic sau cel psihic este excesiv şi de durată, iar odihna este insuficientă, riscăm să ajungem în surmenaj. Acesta este o stare de oboseală extremă caracterizată prin somnolenţă, dureri de cap, nervozitate, scădere a posibilităţii de concentrare, iar de la surmenaj până la epuizare nu e decât un pas.

Surmenajul apare când efortul nu este dozat după un program echilibrat. În general, multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de stres. În situaţii intense din punct de vedere emoţional, organismul activează mecanisme de protecţie şi apărare pentru a depăşi situaţia limită. Surmenajul ne slăbeşte rezistenţa organismului şi astfel, există riscul apariției unor boli.

Munca nechibzuită ne împinge într-un cerc vicios. Permanenta excitare psihică, teama şi neliniştea duc la tulburări de somn, ale ritmului cardiac şi sensibilitate exagerată.

Cum prevenim surmenajul: oboseala cronică poate fi prevenită prin organizarea echilibrată a activităţii, alternând timpul de lucru cu cel de repaos, munca intelectuală cu cea fizică, repartizând activităţile mai grele dimineaţa şi optând pentru desfăşurarea celor mai intense eforturi zilele de la mijlocul săptămânii. Și o dietă potrivită poate ajuta la prevenirea surmenajului, consumând alimentele bogate în fier, crom, magneziu, potasiu şi în vitaminele B, C şi E, precum şi bogate în fibre. Aceasta ne ajută la susţinerea efortului fizic şi intelectual.

Surmenajul nu trece la fel de uşor ca oboseală, iar, fiind cauzat de munca excesivă, de supra-solicitare, este nevoie de odihnă. Deseori, aceasta nu este un remediu suficient, fiind nevoie să cerem ajutorul unui specialist în domeniu. Pentru a identifica și trata corect problema trebuie să apelăm la psiholog specializat în consiliere psihologică şi psihoterapie.

Iată câteva obiceiuri zilnice care te vor ajuta să vindeci oboseala cronică:

Rutină dimineții – deși se știe că rutină nu este neapărat un lucru pozitiv, în acest caz 15 minute din această pot fi chiar benefice. Imediat după trezirea de dimineață, aceste minute trebuie petrecute nefăcând altceva decât meditând, citind sau o activitate care știți că va relaxează;

Regim alimentar echilibrat și activitate fizică – o dietă corespunzătoare, bogată în vitamine, împreună cu mișcare regulată și odihnă, pot aduce aportul necesar de energie și răbdare cu care să fie tratate problemele zilnice;

Pauză de la tehnologie – este important că măcar o perioada din zi să nu mai presupună niciun fel de contact cu telefonul, laptop-ul sau orice altă sursă tehnologică;

Îmbogățirea părții creative – implicarea într-o activitatea nouă, un hobby de care s-a uitat, cum ar fi mersul la teatru sau un curs de pictură, este un antidot puternic în această situație. Este important că această activitate să nu aibă niciun fel de legătură cu serviciul;

Refuzul – tot din obișnuită, există tendința de a acceptă cât mai multe responsabilități, înainte de a ne da seama de consecințe. De aceea, trebuie să fie reamintit faptul că a spune „nu” din când în când la anumite lucruri, înseamnă mai mult timp pentru lucurile pe care chiar dorim să le facem;

Evitarea emoțiilor puternice – anumite supărări, îngrijorări, mai exact stresul la care ne supune de cele mai multe ori viață personală poate duce la pierderea capacitatii de concentrare și a slăbirea sistemului imunitar;

De aceea, atunci când simțim că organismul nostru este supus la un nivel ridicat de stres, trebuie să luăm o pauză, să ne relaxăm și să ne setăm prioritățile pentru a putea face față cu success la surprizele ce ne sunt rezervate zi de zi.

Important: „Pentru a depăşi astfel de situaţii este important să identificăm corect sursa problemei şi comportamentul care o menţine. Dacă este o cauză de natură somatică, persoana trebuie să apeleze la medic. În situaţia în care sunt prezenţi factori psiho-emoţionali, persoana are nevoie de îndrumarea unui psiholog specializat în consiliere psihologică şi psihoterapie. Indiferent de sursa acestor stări, persoana nu trebuie să adopte un comportament pasiv sau de evitare, ci este necesar să caute ajutor pentru a dezvolta stategii rezolutive”, a spus psihologul Ionuţ Ghiugan.

Surse: prosanatate.md/astenia.ro/adevarul.ro

Foto: huffingtonpost.co.uk

Distribuie articolul: