Violența în școli este un fenomen răspândit, iar aleșii poporului trebuie să intervină cu măsuri de prevenire și combatere agresiunilor în rândul elevilor. De această părere sunt deputatul Vladimir Odnostalco și deputata Maria Ciobanu.

În această dimineață, deputata Maria Ciobanu și-a exprimat îngrijorarea, într-o postare pe rețelele sociale privind cazul adolescentelor bătăușe din sectorul Ciocana al capitalei:

„Cazul elevei bătută și umilită de câteva tinere este strigător la cer și s-ar cuveni să devină subiectul unor discuții serioase cu elevii din toate instituțiile educaționale, cu părinții, dar și cu profesorii, diriginții la clasă. Nu este unicul caz, îmi veți spune. Da, nu este unicul caz, cu părere de rău, dar acesta te cutremură prin sadismul lui, prin răutatea demonstrată, prin faptul că adolescentele se arată gata de a repeta bătaia de joc față de eleva impusă să stea în genunchi, pupându-le mâinile… Și, culmea! Bătăușele nu sunt dintr-un sat uitat de autorități, de la o margine de țară, cu profesori și părinți care trăiesc la limita sărăciei, ci de la trei licee prestigioase din Chișinău. Așa am înțeles eu din cele relatate… Chiar și aici, în capitală, puțini părinți își pot permite luxul de a-și înscrie odraslele la aceste licee. Profesorii sunt angajați prin concurs, cei mai buni dintre cei mai buni, cu salarii pe măsură, condițiile de muncă corespund exigențelor zilei, iar părinții au venituri, care să le permită să plătească taxa de studii, în multe cazuri, mașină și șofer pentru copil, ore particulare etc.”

Citește și: Un grup de adolescente bătăușe de la Ciocana a ajuns pe mâna poliției

Ulterior, politiciana s-a adresat conducerii liceelor, după ce ieri directorii instituțiilor au refuzat să discute cu jurnaliștii și le-au restricționat aflarea pe teritoriul acestora:

„Unde vreau să ajung? Adolescentele bătăușe trebuie exmatriculate și obligate să frecventeze un liceu obișnuit, iar părinții sancționați pentru proasta educație a odraslelor. Conducerea liceelor nu trebuie să închidă ușa în fata jurnaliștilor, ci să deschidă larg ușile pentru angajați ai MAI, ai MECC, MSMPS și ai altor entităti, care să le vorbească liceenilor despre drepturile și obligațiunile lor, despre legile scrise și nescrise, despre morală, bun-simț, cumsecădenie și, principalul, despre faptul că bogăția și luxul nu îți permit să te crezi superior, deasupra legii… Pentru orice faptă ticăloasă trebuie să existe și pedeapsă pe măsură!”

Și deputatul Vladimir Odnostalco s-a pronunțat asupra cazului și a propus mai multe modificări legislative, menționează AGORA.

„Astfel de situații se întâmplă și în alte școli, doar că nu apar public, ci rămân între elevi și instituție. Faptul că a ieșit la suprafață arată cât de gravă e problema. Ce a m văzut nu e bullying, ci e violență. Iar noi ne amintim de copii doar de câteva ori în an – de Ziua Copilului, de Ziua Convenții ONU pentru Protecția Copilului și Ziua non-violenței în școli”, spune socialistul.

Deputatul consideră că setul de acte normative și prevederi legislative funcționează ineficient, iar fenomenul continuă să se întâmple.

„În astfel de situație nu trebuie învinovățiți copiii. Trebuie adresări la familie, școală, grădinițe, adresări în domeniul culturii și în manuale. De unde iau copiii această informație negativă? Trebuie să vedem ce n-am făcut noi deputații. Problemele copiilor se lasă în mare parte pe ultimul plan”, spune deputatul.

Odnostalco propune ca în legislație să fie introdusă noțiunea de „bullying”.  „Trebuie elaborat un articol întreg care să explice ce este aceasta și cum se acționează în astfel de situații”, spune deputatul.

La fel, PSRM a înregistrat un proiect de lege despre statutul psihologului. Un alt proiect de lege se referă la salarizarea specialiștilor în psihologie ce activează în școli. Deputatul mai menționează că este nevoie de un set de instrumente de lucru cu familia.

„Dacă nu întreprindem de urgență acest pachet de măsuri cu școlile, comitetele părintești, psihologi și mass-media, atunci nu vom putea schimba situația”, a punctat deputatul.

Amintim că polițiștii investighează un caz de violență în rândul minorilor. Mai exact, o elevă de 15 ani a fost agresată de alte două tinere, iar cazul a devenit public după ce imaginile video au ajuns în mediul online.

 Victima și mama ei au depus o plângere la poliție. Martorii susțin că acesta nu ar fi primul caz de agresiune publicat.