Sună clopoțelul. Lecția de română a luat sfârșit. Maria își strânge în 3 secunde ghizdanul și o tulește pe hol. Ca în fiecare pauză, deschide telefonul să vadă dacă nu cumva mai are vreun nou „follower” pe Instagram.

„Mai bine ai dansa decât să reciți din Eminescu!”, se aude din depărtare.

„Tu ai talent doar la mișcat din fund… cu toate că nici acolo nu strălucești!”, continuă o altă voce de băiat. 

„Într-o zi dansurile tale vor fi proiectate pe clădirea liceului!”  – acestea sunt doar câteva dintre cuvintele dure, ce vin ca un bulgăre imens de zăpadă peste biata copilă, în plin hol de școală și cu atâția martori în jur! Este ca o avalanșă, ca un noian de nedreptăți. Fata îngheață. Apoi respiră. Inima îi bate nebunește în piept. „Trebuie să fie tare!”, își zice ea. „Eu nu am sentimente. Mie doar nu-i pasă de părerea lui Mircea, Ștefan și Grigore?!”- sunt cuvinte ce rulează în mintea fetei. Deși are fața roșie ca racul, răspunde cu un amestec de calm și aroganță: „Eu am 2000 de urmăritori. Voi câți aveți?”.

Maria se gândește la „followerii” ei 24/24. Și când doarme îi visează. Primește zilnic aprecieri, „emoticoane” și comentarii de laudă la videourile postate online, zice că ele sunt tot de ce are nevoie un adolescent.

*

„Wow!” – declară Maria, scăldându-se într-un cocktail emoțional. „Cineva din Rusia tocmai a început să mă urmărească!”. Maria a și uitat că a primit un 7 la recital în clasă. Nimic ieșit din comun, niciodată nu a învățat de 10. „Mă rog, cine are nevoie de note? Cui ele mai trebuie în 2022?”, afirmă copila în mintea ei.

Maria are 17 ani și o viață înainte. O fată născută în 2003. Înălțime medie, ochi albaștri, încă inocenți. Deși și-a vopsit părul în roșcat (acuma e mai degrabă un roz șters), fata nu vorbește des. S-a tuns bob alungit la 16 ani.

Are propria odaie, amenajată cu niște boxe mari, o canapea extensibilă gri, tapete bej murdar, o masă de lucru aglomerată și un calculator vechi. Rutina ei zilnică este una de „soldat” (cum se exprimă chiar ea): dimineața e la școală, la prânz ajunge acasă, mănâncă și apoi pleacă la dansuri, urmează lecțiile de limbă engleză, coreeană, și apoi chineza. Când toate acestea au fost bifate, nu fără eforturi, vine acasă, face un duș și merge la culcare. În zilele de weekend preferă să stea toată ziua în pat, dacă nu iese cu prietenele să danseze.

A început să deseneze și să își confecționez bijuterii handmade. Este o fire timidă, dar încearcă să fie „deschisă” pe Instagram. Acolo e regină! Dansează pe k-pop și știe să monteze video-uri „trendy”. Are doar prietene de dans. Clipurile video și le filmează în parc, sau în propria odaie. Urmăritorii ei sunt adolescenți de prin… lume. Comentariile includ emoticoane, laude în engleză și rusă.

Duce o viață dublă la numai 17 ani.

Poartă preponderent negru și are un zâmbet trist. Nu comunică cu nimeni din clasa ei și a învățat să se apere absolut singură. Cum știe ea.

*

Astăzi e zi de filmare. Au decis să danseze în parc, cu niște coreografii imposibile. Maria este în sincron imbatabil cu alte 3 fete. Fata are mișcări precise și spune că simte muzica cu exactitate. Dansul și-l începe cu mișcarea grațioasă a brațelor, continuă cu unduiri ale trunchiului și apoi își mișcă coapsele. Stânga, dreapta, stânga – mișcările trec duios prin corpul fetei și o învăluie, de parcă fiecare celulă a corpului ei trăiește doar prin coreografie. Se alimentează din mișcări.

Dansează normal, dar nimeni nu o va respecta dacă se va crede prințesă în continuare”, este de părere Nicoleta, colega ei de clasă.

„Suntem o clasă destul de unită, dar mai mult la prostii” – zice Elena, o altă colega a Mariei. „Au canal și pe YouTube cu toate dar încă nu au postat ceva. Visul ei cel mai mare cred e să trăiască în Coreea, unde sunt toți iubitorii de k-pop, ca ea. Cred că ar fi avut mai mult noroc în viață dacă se năștea acolo. Părerea tuturora e cam la fel, nu cred că cineva ține cu ea în clasă. Are scutire la educația fizică, da’ dincoace dansează toată seara pe Instagram. Aha! Am mai văzut privilegiați! Nimeni nu iubește oile negre. Să fie ca noi. Să nu mai fie cu nasul pe sus!”, mai exclamă Elena.

*

Eu fac dansuri de la 7 ani, prind mereu ritmul, dansez în sincron cu alte 3 fete. Am videouri lăudate. Nu este nicio problemă cu mine. Eu sunt mai bună decât Mircea, Ștefan și Grigore – toți luați împreună. Nu le atrag atenție. Nu vorbesc cu ei. Mă tem de ei. Eu sunt introvertită. Prefer mai mult singură.”, spune fata când este întrebată de ce colegii n-o respectă.

Eu am un vis. Vreau un studio al meu cât de mic, vreau să predau coreografie. Cred ca frica îmi va dispărea, oricât de straniu ar suna, mie îmi place să predau.”, mai adaugă Maria.

86,8% din elevii claselor a VI-XII-a au fost afectați de fenomenul bullying-ului în școli, conform ultimului studiu UNICEF din 2020. „Zero toleranță la violență în școli“, au spus autoritățile în 2021! Deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga anunțat proiectul de lege pentru modificarea codului educației Republicii Moldova pentru introducerea legii anti-bullying în școli.

*

NU MĂ AFECTEAZĂ (bullyingul). Chiar nu mă afectează. Ce vrei să mint? Ăăăă, bine este ceva. Nu știu cum să le răspund, ca să-mi dea pace. Ce rău le fac că dansez? Mulți îmi spun că eu am talent adevărat. Și eu asta știu. Orice le-aș zice, ei continuă. Nu mă gândesc des la ei, dar ei nu-mi dau pace.

De ce nu chem părinții la școală? Generația noastră își rezolvă singură problemele. Eu nu sunt clasa a 4-a să mă „jălui” părinților, eu anul acesta termin școala.”, spune Maria cu referire la rezolvarea situațiilor de bullying.

– Totuși, mamă, ajută-mă, te rog, să le răspund la comentarii răutăcioase, ce ar trebui să le spun ca să mă lase în pace? Nu vreau să le răspunzi tu, vreau să le răspund eu așa cum trebuie.

– Draga mea, prefer să iei singură această decizie! Dar sunt dispusă să-ți ofer o mână de ajutor: o să-ți scriu o scrisoare care să te călăuzească, pe care s-o păstrezi și la care să revii când o să-ți fie greu. Vreau să ai în minte cuvintele mele, atunci când vei decide tu cum să le răspunzi.

*

Scrisoare de la mama pentru Maria

Eu sunt lângă tine. Promit să te țin de mână cât ai nevoie. Promit să fiu acolo, să veghez asupra ta la lecția de română și pe holuri, tot lângă tine. Promit să comentez la fiecare video de pe Instagram și să râd de tine când încurci pașii.

Puiul meu, vreau ca tu să dansezi toată viața. Să dansezi, mental, când îți va fi refuzat un loc la buget la facultate, sau când un băiat îți va frânge inima, când vei avea primul copil, când îți va veni să urli de durere, când vei primi acea mărire de salariu care nu mai venea. Dansează când ninge, când plouă și – mai ales – când nu te privește nimeni. Dansează în loc de educația fizică și proba aceea prostească de 100 m pentru care se pun note. Fii puternică și zâmbitoare. Deschide-ți inima doar în fața celor care merită puritatea ta. Fă bine și fii bine.

Cu multă dragoste,

mămica ta

Distribuie articolul: