În sezonul gripal 2019-2020 vor fi disponibile pentru utilizare 200.000 de doze de vaccin antigripal. Vaccinurile vor fi utilizate pentru persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire, precum sunt bătrânii din azil, polițiștii de frontieră, personalul serviciului vamal, persoanele cu maladii cronice, trupele de carabinieri și efectivul MAI. 

Conform AGORA.md, De vaccinuri contra gripei vor beneficia și personalul instituţiilor de asistenţă socială, angajații orfelinatelor, caselor şi şcolilor internat, precum și ai sanatoriilor pentru copii, cei ai azilurilor pentru bătrâni şi invalizi, echipajele aeronavelor şi lucrătorii din aeroport implicaţi în deservirea pasagerilor, personalul Serviciului Situaţii Excepţionale și angajații din administrația publică centrală, locală, antrenați în efectuarea măsurilor antiepidemice.

Beneficiile imunizării împotriva gripei sunt reducerea riscului de îmbolnăvire, de apariţie a formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C care se transmit de la persoană la persoană direct (prin tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate, de exemplu batistă, prosop, veselă, etc). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii. Astfel, prezintă o problemă majoră de sănătate publică şi necesită a fi luate măsuri de supraveghere, control și răspuns.

Medicii anunţă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă si recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită.

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariției formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Datele statistice oferite de Ministerul Sănătății arată că, în perioada 01 octombrie 2018 – 31 martie 2019, au fost înregistrate 2151 cazuri de gripă.

Sursa: AGORA.

Vezi și: 200 mii de doze de vaccin antigripal ajung în Moldova în câteva zile. Cine va avea prioritate la vaccinarea gratuită