E dificil să definești cu exactitate ceea ce înseamnă „normal” și „sănătos” atunci când vine vorba despre ciclul menstrual, deoarece fiecare femeie este diferită. Ceea ce e considerat acceptabil pentru corpul tău poate fi o abatere cruntă de la normă în cazul prietenei tale de suflet, de exemplu.

Potrivit Divahair.ro, acestea sunt anumite semne care îți comunică faptul că ciclul tău menstrual e unul nesănătos.

Ciclul tău e neregulat 

Și nu ne referim aici la câteva zile de întârziere: stresul își poate spune cuvântul și, dacă treci prin perioade mai tensionate, este posibil ca ciclul să nu mai bifeze intervalul cu care erai obișnuită. Nu spunem că e benefic, dar stresul a devenit deja o constantă în lumea complicată în care trăim. Specialiștii sunt de părere că un ciclu menstrual normal durează între 25 și 35 de zile, dar aici ar trebui să existe o anumită regularitate. Cu alte cuvinte, dacă menstruația apare într-o lună la 26 de zile, în alta la 30, lucrurile nu sunt îngrijorătoare, dar dacă ai ciclu o dată la 20 de zile și altă dată la 45, e cazul să discuți cu un specialist, deoarece la mijloc poate fi vorba despre o dereglare hormonală.

Ai dureri atroce în timpul menstruației 

Majoritatea dintre noi ne confruntăm cu crampe în timpul menstruației, cu dureri de spate sau cu o sensibilitate accentuată a sânilor, dar dacă durerile tale trec de pragul suportabilității, e semn că ai un ciclu menstrual nesănătos și că riști să suferi de o afecțiune precum endometrioza. Cum îți dai seama dacă te încadrezi în această categorie? În momentul în care crampele tale nu mai sunt ușurate de medicamentele pe care le poți cumpăra fără prescripție medicală, e clar că ceva e în neregulă. Consultă un specialist!

Suferi de sângerări masive la menstruație 

Din nou, aici totul ține de tine. În cazul în care de când te știi ai avut cicluri menstruale abundente, dar fără să ai probleme de sănătate, poți sta liniștită. Însă orice schimbare intervenită din acest punct de vedere trebuie să te îngrijoreze. De asemenea, vorbește cu doctorul tău dacă ajungi să schimbi un tampon sau un absorbant pe oră sau dacă piezi mai mult de 60-80 cl de sânge per ciclu. Pot fi semne ale sindromului ovarelor polichistice!

Ești extrem de obosită și ai o senzație de slăbiciune fizică 

Să fii un pic mai obosită decât în mod normal la menstruație e perfect acceptabil. Până la urmă, pierzi sânge, așa că nu te poți aștepta să fii la fel de energică și de vioaie ca într-o zi obișnuită. Problema intervine când ai amețeli, când nu te mai poți concentra sau te confrunți cu senzații de leșin. E posibil ca în această situație să suferi de lipsă de fier, cauzată de sângerările menstruale. Vorbește cu doctorul tău, care îți poate recomanda suplimente pentru a compensa acest deficit.

Ai dureri asemenea crampelor atunci când nu ești la menstruație 

Dacă din senin te lovesc crampe sau dureri abdominale asemănătoare cu cele de la menstruație, e cazul să reflectezi puțin la situația ta. Încearcă să discerni dacă ai dat curs unei schimbări în stilul de viață care să le fi provocat, iar dacă nu e cazul, mergi la medic, deoarece poate fi vorba despre chisturi ovariene. Lăsate netratate, aceste dureri pot cauza inclusiv infertilitate.

Excepția? Uneori poți resimți dureri similare celor de la menstruație la ovulație. De asemenea, sângerările în această perioadă, dacă nu durează mai mult de 2 zile, sunt considerate normale.

Nu ai deloc ciclu menstrual 

Dacă te încadrezi în această situație, noi sperăm că ai dat deja fuga la doctor. E posibil uneori să sari peste o menstruație, mai ales dacă ești extrem de stresată, dar dacă fenomenul se repetă, nu te culca senină pe o ureche, felicitându-te că ți-ai educat corpul să scape de o problemă. Poți fi însărcinată, dar poți suferi și de probleme de sănătate precum tulburări ale tiroidei, obezitate, anorexie.

Alarmante sunt și ciclurile menstruale care se opresc din cauza nopților pierdute, a oboselii, a stresului de orice tip, deoarece acestea vor presupune un dezechilibru hormonal care poate conduce la probleme mai grave.

SURSA: Divahair.ro