Entuziasmul îi mai ține acasă ți îi motivează să creeze. Mai mult, inspirați de tradiții, tinerii designeri de la noi reușesc să creeze piese vestimentare cu adevărat deosebite. Zlata Prilepova este printre ei, însă o deosebește de ceilalți faptul că are un gând și un concept bine pus la punct - știe că dorul de ducă, sau călătoriile pot fi inspirate de tradiții, iar comoditatea hainelor o dă nu doar stofa bine aleasă, dar și detaliile aferente. despr eparticiparea sa în concursul MândrIA 2017, dar și despre filosofia Backpacking.md, ne-a povestit în detalii Zlata Prilepova.

În copilărie îmbrăca păpuși, acum vrea să îmbrace oameni

Fiecare om își expune trăsăturile în diferite activități. Cineva dansează, sculptează, pictează, eu crez haine. Această atracție a apărut din copilărie: când făceam haine pentru păpuși, desenam…, apoi au urmat cursurile de cusut, iar eu coseam prietenilor. Am decis mai apoi să urmez studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice. Această pasiune n-a fost descoperită, ea pur și simplu s-a manifestat constant din copilărie, nu a apărut spontan, dar mereu am tins să fiu mai bună în tot ce realizam.

Admiram IA mereu și îmi doream să ajung la Mândria

De câțiva ani deja, acest festival îmi face cu ochiul, l-am admirat și chiar îmi doream să ajung pe această scenă. Am fost foarte fericită atunci când, după examenul de licență, Nata Albot mi-a propus să particip la acest eveniment. A fost o încurajare foarte importantă și cred că este un pas în plus în drumul și dezideratul meu clar de a fi designer vestimentar.

„Backpacking MD” – inspirată din dorul de ducă

Colecția „Backpacking.MD” este inspirata dintr-un mod activ de viață, din dispoziție de a călători. Eu personal călătoresc foarte mult, astfel că acesta a fost un punct de plecare foarte potrivit pentru colecție. Mi-am propus prin această colecție să atrag turiștii din alte țări să viziteze Moldova, deoarece aici sunt locuri foarte frumoase, pe care se merită să le vizitezi, dar și să petreci o vacanță cu prietenii, savurând din natura și nu în ultimul rând din bucatele tradiționale. Moldova este o țară cu patru anotimpuri, care îți dau posibilitatea de a vedea cele mai proaspete și cele mai vii culori. Probabil este și o explicație pentru frumusețea locurilor, a oamenilor, dar și pentru ospitalitatea lor. Cele cinci ansambluri vestimentare create în colecție abordează stilul safari-sport cu motive din costumul tradițional moldovenesc. Am folosit doar stofe naturale, precum inul. Cromatica hainelor este calma și pastelată, cu note de albastru, alb, gri și roz.

Cei mai fideli susținători, dar și un mentor pe cinste

În primul rând cei mai mari susținători au fost părinții mei. Desigur conducătorul meu pe linia tehnologică – Svetlana Gorcinschi – m-a învățat foarte multe lucruri în domeniul modelării vestimentației. Am avut desigur un foarte bun mentor artistic – Dana Lucovețchi, care m-a inspirat pe tot parcursul creării colecției. Este deja un designer cu nume cunoscut, iată de ce te poate inspira chiar și personalitatea și felul de a gândi. Un sprijin direct l-am avut din partea soțului meu, care mi-a ajutat să depășesc mai ușor greutățile care mi-au apărut în cale.

Tinerii creatori de haine au nevoie de imbolduri artistice, dar și sociale

În cadrul concursului m-am bucurat de susținerea publicului și le mulțumesc mult modelelor care au urmat exact cursul dat de mine. Am avut o deosebită plăcere să o am ca model pe prezentatoarea Angela Gonța – pentru un start artistic reușit este chiar o ambasadoare a creațiilor mele. Un start reușit este foarte important, industria textila și fashion de la noi fiind în ultimii ani într-o evoluție foarte mare – sunt tot mai mulți tineri care au noi viziuni despre artă, iar o motivație sunt și concursurile. orice eveniment de modă, festival sau concurs este o pistă importantă de promovare. O mare sursă de inspirație în esteticul modei de la noi are stilul etno sau tradițiile: stofe naturale, croieli cât mai libere, culori deschise, minimalism în siluete.

Bogăția noastră e în talentele țării

Cred că unul dintre factorii care îi oprește pe tineri să se manifeste este neîncrederea în sine, orientarea din start că nu-ți va reuși. Credem că Moldova este o țara săracă și fără oportunități, însă aceasta este doar o părere. Trebuie să încercăm, trebuie să gândim pozitiv și să avem speranțe – tinerii creatori de la noi au aceleași șanse de a obține succes, la egal cu fashion designerii de peste hotare.

Încerc să îmi creez un brand prin care să mă identific

La moment lucrez la dezvoltarea colecției și la stabilirea exactă a liniilor de brand. În aceasta colecție am pus suflet și dăruire și recunosc – sunt extrem de bucuroasă să văd oameni care poartă hainele din colecția mea. Îmi place foarte mult acest domeniu și cred că voi continua și pe viitor, creând colecții cu idei etno. Nu vreau însă să mă opresc și cred că elemente tradiționale poți introduce în aproape orice – chiar și în lenjerie.

Foto: Elena Andronache, Facebook.com/BackpackingMD